Sardines, salade met snijbonen en sojavinaigrette

Dit enigszins culinair voorgerecht is een variant op de klassieke ‘escabèche’, waarbij je een zure marinade gebruikt. Deze kooktechniek staat garant voor extra veel smaak. Je gebruikt er die ondergewaardeerde maar toch zo lekkere verse sardienen voor. Het is ook een ideale gelegenheid om nog eens met mooie snijbonen te werken. Ideaal om er een zomerse maaltijd mee te beginnen. 

Ingrediënten

  • 4 sardine
  • 25 cl ciderazijn
  • 25 cl water
  • 0.5 ui
  • 0.5 limoen
  • 40 g rietsuiker
  • 1 theelepel koriandergraan
  • 1 theelepel peperbolletjes
  • peper
  • zout
  • 500 g snijbonen
  • 0.5 bussel lente-ui
  • koriander
  • dragon
  • 50 g rucola
  • bicarbonaat
  • 3 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepel water
  • 1 eetlepel honing
  • sesamolie
  • 1 koffielepel wasabi
  • 0.5 limoen
  • 20 g gember

Benodigdheden

  • een vijzel
  • een zeef
  • een silicone bakmatje of een vel bakpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De gemarineerde sardines (escabèche)

Vraag aan je visboer om de sardines zorgvuldig te fileren. Wie er handig in is, kan natuurlijk zelf aan de slag gaan.

Meng de juiste hoeveelheden water en ciderazijn en breng het mengsel aan de kook.

Voeg meteen de rietsuiker toe.

Schil de rode ui en snij de groente in ringen.

Snij de limoen in schijfjes en voeg ze toe.

Kneus de korianderzaadjes en de roze peper in de vijzel. Voeg de specerijen toe aan de marinade.

Breng het mengsel heel even aan de kook en laat de marinade nadien goed afkoelen.

(Werk intussen de boontjes en de vinaigrette af.)

Schik de sardines in een schaal. Schenk de afgekoelde marinade doorheen een zeef over de visfilets. Hou de rode uiringen die je uit de marinade hebt gezeefd aan de kant.

Laat de sardines 20 minuten marineren in het vocht. Zet de schaal in de koelkast.

Zet de ovengrill op.

Haal de sardienen uit de marinade. Het zoetzure vocht heeft z’n werk gedaan.

Leg de sardienen met de velkant naar boven op de ovenplaat (op een bakmatje of een vel bakpapier). Strooi een beetje peper en grof zout over de visjes.

Na zo’n 5 minuten grillen zijn ze perfect gegaard. (Kort en krachtig, zodat het visvlees binnenin niet overgaar is.)

De snijbonen

Breng water aan de kook en voeg een snuif bicarbonaat toe. Dit product zal helpen om de mooie groene kleur van de snijbonen te behouden.
Nadat je de topjes en de steelstukjes van de bonen verwijderd hebt, plaats je het koksmes haaks op de lange bonen. Snij de groente in dunne reepjes. (ong. 0,5 cm breed)
Doe de stukjes snijboon in het kokende water. Gaar ze in ongeveer 2 tot 3 minuten. Er moet nog een beetje ‘beet’ aan zijn. Spoel de boontjes onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken.
Snij het bleke en lichtgroene deel van de lenteuitjes in fijne ringen. Snij ook hier haaks (schuin) op de groente. Een restje rode ui kan je in fijne halve ringen snijden en hieraan toevoegen.
Spoel de rucola en de verse kruiden schoon.
Snij zowel de rucola als de koriander en de dragon in fijne snippers.
Neem een ruime schaal en doe er de afgekoelde gekookte boontjes in, de snippers lente-ui en rode ui. Voeg ook de fijn gesneden rucola en de snippers verse kruiden toe.

De soyavinaigrette

Neem een mengschaal en doe er de honing en de wasabi in.
Pers het limoensap in de schaal en voeg de soyasaus en het water toe. Schenk er een heel voorzichtig scheutje sesamolie in.
Schil het stukje gember en rasp het in de vinaigrette. (Gebruik een hoeveelheid naar persoonlijke smaak.)
Meng de vinaigrette met een garde.

De afwerking

Schep een beetje van de vinaigrette bij de slamengeling en meng alles voorzichtig.
Serveer op elk bord een hoopje van de salade met boontjes.
Leg er gemarineerde en gegrilde sardinefilets bovenop.
Lepel een beetje vinaigrette rond het voorgerechtje en leg wat van de gemarineerde uien bovenop het visje.
Sardines, salade met snijbonen en sojavinaigrette