Sardienen op de grill met gevulde courgetten

Dit gerecht met gevulde groenten en sardienen is eerlijk, gezond en bereid met een soort couscous om te ontdekken. Jeroen gebruikt couscous van kamut (khorasantarwe), een oergraan dat de voorvader is van de klassieke harde tarwe. Je koopt deze bijzondere korrels in de biowinkel. Uiteraard kan je de kamutcouscous ook vervangen door de klassieke versie. Authentieke Griekse feta, artisjokharten, olijven en verse kruiden geven de groentebereiding smaak en karakter. De gegrilde sardienen zorgen meteen voor de geur van een Zuiderse vakantie in huis.

Ingrediënten

  • 8 sardine
  • 200 g feta
  • 200 g couscous
  • 4 dl groentebouillon
  • 4 courgette
  • 120 g artisjokhart
  • 80 g olijven
  • 0.25 bussel basilicum
  • 0.25 bussel peterselie
  • 0 munt
  • 0 scheutje olijfolie
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0 zeezout

Benodigdheden

  • een keukenweegschaal
  • een grillpan

Partners

Bereiding

Sardienen op de grill met gevulde courgetten

Ontdooi en verwarm een portie groentebouillon.
Verhit je grillpan op een stevig vuur. Laat de pan gerust 10 minuten voorverwarmen.
Strooi de couscous van kamut in een pot en schenk er de hete bouillon over. Laat de korrels wellen. Geen kamutcouscous gevonden? Gebruik dan gerust de klassieke couscous.
Spoel de courgetten schoon en snij elk exemplaar overlangs in twee. Snij ook de bolle zijde een beetje bij, zodat elke halve courgette stabiel op je werkvlak (en later het bord) kan staan.
Druppel een scheutje olijfolie over elke halve groente en wrijf de vetstof open.
Gril de vlakke zijde van de courgetten op de bloedhete pan. Na een paar minuten schep je de groente eruit.
Lepel de zachte kern van de courgettes uit elke halve groente. Hak het vruchtvlees fijn en roer het door de couscous.
Schep de opgelegde artisjokharten uit de pot en zet er even het mes in.
Schep de kleine olijven bij de kamut en voeg ook de gehakte artisjokharten toe.
De olie van de olijven en de artisjokharten maken de kamut smeuïg. Voeg enkel indien nodig wat extra olijfolie toe.
Snij de plakken feta in kleine dobbelstenen. Roer ze door de kamutcouscous en proef. Kruid de mengeling met peper van de molen en wat zout.
Verwarm de oven voor tot 200°C.
Verzamel de verse kruiden en spoel ze schoon. Hak de blaadjes platte peterselie, basilicum en munt zeer fijn en roer de snippers door de couscous.
Schep de kruidige kamutcouscous in de (deels) uitgeholde halve courgetten. Stapel de vulling gerust wat hoger en druk ze aan.
Leg de gevulde courgettes op een ovenschaal en druppel er een scheutje olijfolie over. Schuif ze in de hete oven van 200°C gedurende 15 tot 30 minuten. Afhankelijk van de grootte van de stukken groente.
Verhit de grillpan opnieuw en laat ze minutenlang voorverwarmen op een stevig vuur.
Spoel de sardienen schoon, zodat achtergebleven schubben of een restje bloed wordt weggewassen.
Leg de sardienen in een schaal, druppel er wat olijfolie over en wrijf de visjes even in met de vetstof. Strooi er wat peper en (grof) zout over.
Leg de sardienen op de hete grill, draai ze een minuut later al om en laat ze kort verder garen. De baktijd is afhankelijk van de grootte van de visjes. Ik gebruik kleine sardienen.
Leg ieders bord een warme gevulde courgette met couscous en feta. Schik er de sardienen bovenop en werk elk bord af met een likje fijne olijfolie.
Sardienen op de grill met gevulde courgetten