Samosa met lamsvlees en mangochutney

Een samosa is een gefrituurd deegflapje uit de Indiase keuken. Het wordt traditioneel gevuld met een mengsel van aardappel, erwten en kip, maar in dit recept bestaat de vulling uit rijst en pittig gekruid lamsvlees. De zelfgemaakte mangochutney maakt van dit gerecht een perfect aperitiefhapje of feestelijke snack.

Ingrediënten

  • 0 olie met neutrale smaak
  • 1 sjalotje
  • 0.5 rode chilipeper
  • 1 mango
  • 1.2 dl witte wijnazijn
  • 100 g kristalsuiker
  • 0 een snuifje mosterdpoeder
  • 20 g gemberknol
  • 100 g rijst
  • 0 arachideolie
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 20 g gember
  • 200 g lamsgehakt
  • 0 garam masala
  • 0 kurkuma
  • 0 komijn
  • 0 zout
  • 0 chilipoeder
  • 260 g bloem
  • 120 ml water
  • 1 koffielepel zout
  • 3 eetlepel arachideolie
  • 1 ei
  • 0 een scheutje melk
  • 0 enkele plukjes koriander

Benodigdheden

  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
  • keukenpapier
  • een bakpenseel
  • een deegrol
  • een uitsteekring

Partners

Bereiding

De mangochutney

Verhit een scheut neutraal smakende olie in een hoge steelpan op een matig vuur.

Pel de sjalot en snijd ze fijn. Stoof de sjalot glazig in de olie.

Snijd de chilipeper met de zaadjes in millimeterfijne stukjes. Laat ook mee aanstoven.

Schil de mango en snijd het vruchtvlees los van de grote pit. Snijd de plakken mango in blokjes van minstens een centimeter breed. Voeg de mangoblokjes toe en roer.

Voeg de azijn toe, de suiker en wat mosterdpoeder.

Schil een stukje gemberknol en rasp het in de mangobereiding. Roer, zet het deksel op de pot en laat de chutney nog 15 minuten pruttelen op een zacht vuur. Roer ook tussendoor eens in de bereiding.

De vulling

Kook de rijst gaar zoals aangegeven op de verpakking.

Giet de rijst af. Laat de kookbuiltjes afkoelen en uitlekken.

Verhit een scheut arachideolie (of een andere neutrale olie) in een hoge pan.

Pel en snipper de sjalot. Stoof ze in de olie.

Kneus en pel de knoflook. Rasp de knoflook en de gember fijn en roer de pulp onder de sjalot.

Bak het lamsgehakt goudbruin terwijl je het af en toe prakt met een vork.

Breng op smaak met een snuifje garam masala, kurkuma, chilipoeder, komijn en zout.

Doe de gekookte rijst bij het gehakt. Roer en laat de vulling goed afkoelen.

De samosa's

Schep de bloem in de mengkom van de keukenmachine. Voeg het zout, de olie en het water toe.

Laat het toestel draaien tot je een glad beslag hebt en zet het even opzij.

Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg uit met de deegrol tot een lap van enkele millimeters dik.

Snijd rondjes uit het deeg met een uitsteekring.

Splits het ei en klop de eierdooier los met een scheutje melk.

Bestrijk de rondjes deeg met eierdooier.

Leg een toef vulling op elk deegrondje. Vouw het lapje deeg dicht in de vorm van een halve maan.

Sluit elke samosa door de ronde rand dicht te drukken met de tanden van een vork. Druk eventueel nog enkele decoratieve plooitjes in de deegrand. Let erop dat het deeglapje niet scheurt.

Frituur de samosa’s goudbruin in een hoge pan met arachideolie. Laat uitlekken op keukenpapier.

Afwerken en serveren

Werk de afgekoelde mangochutney af met enkele plukjes koriander.

Serveer met de samosa’s van lamsgehakt en rijst.

Samosa met lamsvlees en mangochutney