Samosa en agrum-gin cocktail

Voor oudjaar bakt Jeroen samosa’s: deegflapjes die hij rijkelijk vult met geitenkaas, ham en spek en serveert met appel’ketchup’.Hij maakt er een limonade van citrusvruchten bij. Gemengd met gin is het de ideale basis voor een lekkere cocktail; zonder gin is het een verfrissend drankje voor de BOBs in het gezelschap.

Opgelet: Dit recept is voor 20 personen. Nodig zeker al je vrienden uit om te proeven.

Ingrediënten

  • 1 liter clementine
  • 3 pompelmoes
  • 5 citroen
  • 8 limoen
  • 1 stuk gember
  • 750 g rietsuiker
  • 8 kaneelstokje
  • 2 vanillestokje
  • 2 bussel munt
  • gin
  • 300 g ham
  • 600 g spek
  • 450 g geitenkaas
  • 100 g pijnboompit
  • 10 ei
  • 1 pakje brickdeeg
  • cayennepeper
  • 4 appel
  • 3 sjalot
  • 1 chilipeper
  • 2 eetlepel suiker
  • 200 milligram appelazijn
  • boter
  • ijs
  • plak clementine
  • blaadje munt

Benodigdheden

  • een hakmolen met S-vormig mes
  • een borsteltje of penseel
  • een friteuse

Partners

Bereiding

Limonade/cocktails

Pers 10 clementines, 5 citroenen, 2 rode pompelmoezen en 6 limoenen. Giet het sap in een grote ketel of kan.
Schil de gemberwortel en snijd hem in fijne plakken. Doe de gember bij het sap.
Snijd 1 pompelmoes, 1 clementine en 2 limoenen in plakjes en doe alles bij het sap.
Voeg er rietsuiker en kaneelstokken aan toe. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met de punt van een scherp mes. Doe de zaadjes en het stokje bij het sap.
Breng 3 liter water aan de kook en giet het bij het sap.
Spoel de munt en doe hem bij de limonade. Laat een tijd trekken in de koelkast.

Vulling samosa's

Rooster de pijnboompitten in een droge pan.
Snijd de zwoerd van de ham en cutter met de pijnboompitten in de hakmolen.
Bak de spekreepjes kort in een pan zonder vetstof. Cutter ze met de ham en de pijnboompitten.
Doe er de geitenkaas bij en mix. Breng op smaak met een snuif cayennepeper.
Laat de vulling afkoelen in de koelkast.

De samosa's

Splits de eieren en klop de eierdooiers los met een scheutje water. Vries het eiwit eventueel in voor een andere bereiding.
Neem een vel brikdeeg en bestrijk het met eierdooier. Vouw de onderste en bovenste rand van het vel naar binnen zodat je een rechthoek krijgt. Bestrijk met eierdooier.
Leg een toef vulling in de linkerhoek van de rechthoek. Vouw er de rechterhoek van het deeg over zodat er een driehoek ontstaat. Duw er de lucht rond de vulling uit en bestrijk de plooi met eierdooier.
Vouw de samosa op dezelfde manier verder tot een driehoek. Bestrijk telkens met eierdooier zodat het flapje goed dicht blijft.

De appelketchup

Pel de sjalotten en snijd ze in grote stukken. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze grof. Verwijder de zaadjes van de chilipeper en snipper hem fijn.

Verwarm een klont boter in een kookpot en stoof de sjalotten. Doe er de appels en de chilipeper bij. De appels mogen niet kleuren.

Strooi er suiker over en giet er appelazijn en een scheutje water bij. Laat de appels helemaal zacht worden op een zacht vuur.

Mix in de hakmolen of blender tot een gladde ‘ketchup’ en laat afkoelen in de koelkast.

Afwerken en serveren

Verwarm de friteuse tot 180 °C. Bak de samosa’s goudbruin.
Doe crushed ijs en een plakje clementine in de glazen. Voor cocktails giet je een scheutje gin in de glazen. Vul bij met limonade en werk af met enkele blaadjes munt.
Serveer de samosa’s met appelketchup.
Samosa en agrum-gin cocktail