Saltimbocca van schelvis met gestoofde groentjes

Saltimbocca kennen we als klassieke bereiding in de Italiaanse keuken, daar bestaat het steevast uit een lapje kalfsvlees bedekt met een laagje gedroogde ham en salie. In deze versie veranderen we het kalfslapje door een stukje schelvis en samen met gekookte aardappelen en gestoofde groentjes afgewerkt met wat room lijkt het op een variatie van waterzooi. 

Ingrediënten

  • 800 g vastkookaardappel
  • 1 sjalot
  • 2 wortel
  • 2 stengels selder
  • 1 prei
  • een halve venkel
  • een halve courgette
  • 600 g schelvis
  • 4 sneetjes gedroogde ham
  • 8 blaadjes salie
  • een beetje extra salie
  • een klont boter
  • 1 teentje look
  • 3 dl witte wijn
  • enkele takjes tijm
  • 2 dl room
  • enkele druppels citroensap
  • enkele takjes krulpeterselie

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af als ze klaar zijn.

Snijd alle groenten vrij grof: sjalot, wortelen, selder, prei, venkel en courgette.

Kruid de stukken vis met peper en zout. Vouw een plakje ham dubbel op een stuk schelvis en leg enkele kleine blaadjes salie tussen de ham. Laat ondertussen ook al een pan met wat boter warm worden. Bak de stukken vis enkel op de kant van de ham in de hete boter.

Schep de vis uit de pan en leg de stukken in een ovenschaal. Nu leg je de stukken vis met de ham bovenaan in de schaal. Voeg nog wat braadvet toe uit de pan. Schuif de ovenschaal met de vis in de oven. Laat ze daar verder garen, een tiental minuten op 170°. Houd dit zeker goed in de gaten, afhankelijk van de grootte van de stukken vis zijn ze sneller of trager gaar.

Voeg in dezelfde pan waarin de vis is gebakken de stukken groenten toe en stoof ze goed aan. Hier mag ook nog fijngesneden look bij en wat tijm en extra salie voor de kruiding. Blus de groenten met de witte wijn (of visfumet) en een scheutje water en laat voor ¾ inkoken, tot het vocht er bijna volledig uit is.

Doe de room bij de groenten en laat weer even inkoken. Kruid de groenten met peper, zout en enkele druppels citroensap.

Schep wat groenten met saus op een bord, leg er wat aardappelen bij en een stuk vis met ham. Snijd wat peterselie fijn en strooi over het gerecht.

Saltimbocca van schelvis met gestoofde groentjes