Salmorejo

Salmorejo kan je het best vergelijken met gazpacho. Alleen is deze koude tomatensoep uit Andalusië wat dikker en romiger van textuur omdat ze meer brood bevat. Jeroen werkt de soep af met hardgekookte eitjes en snippers ham.

Ingrediënten

  • 1 ajuin
  • 1 kg tomaten
  • 1 rode chilipeper
  • 1 rode paprika
  • 1 teen knoflook
  • 1 dl olijfolie
  • 0 olijfolie
  • 5 sneden wit brood
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0 een scheut witte wijnazijn
  • 4 ei
  • 100 g ham
  • 0 enkele takjes basilicum

Benodigdheden

  • een blender

Partners

Bereiding

Bereiding

Snijd de ui en de tomaten in grove stukken. Snijd de chilipeper in millimeterfijne plakjes.

Verwijder de zaden en zaadlijsten van de paprika en snijd in grote stukken.

Kneus en pel de knoflook. Snipper hem fijn.

Doe de stukken ui, tomaat, chilipeper, paprika en knoflook in de blender. Giet er de olijfolie bij. Mix alles tot een gladde soep.

Snijd de korsten van het brood. Snijd de rest van de sneden brood in blokjes en doe de blokjes in de blender.

Laat het brood weken en voeg een flinke scheut olijfolie toe.

Doe er de tomatenpuree bij. Kruid met peper en zout. Doe er een scheut witte wijnazijn bij.

Mix de soep een tweede keer. Zeef de soep voor een fijn resultaat zonder pitjes. Bewaar in de koelkast.

Breng een pot water aan de kook en kook de eieren hard. Reken 9 à 10 minuten.

Pel de eieren en hak ze fijn. Snijd de ham in dunne reepjes.

Snipper de basilicumblaadjes fijn.

Lepel de koude soep in een diep bord. Voeg een lepel geplet ei en enkele reepjes ham toe.

Werk af met olijfolie en gesnipperde basilicum.

Salmorejo