Salade van witte bonen, sint-jakobsnootjes en gedroogde ham

Een heerlijk voorgerecht hoeft niet per se samengesteld te zijn uit de meest exclusieve ingrediënten. Soms volstaan enkele simpele witte bonen al ruimschoots. Jeroen combineert ze met vis en vlees, want de verfijnde smaak van een sint-jakobsnootje past perfect bij wat kwalitatieve gedroogde ham van bij ons. Let er wel op dat je de bonen een dagje op voorhand voorbereidt op hun toekomst als onderdeel van een heel smakelijk gerecht, door ze te laten wellen in water.

Ingrediënten

  • 350 g bonen
  • 3 lente-uitje
  • 2 stuk witloof
  • 1 dl appelsap
  • 4 cl hazelnootolie
  • 4 cl xeresazijn
  • 200 g zure room
  • peper
  • zout
  • 8 sint-jakobsschelp
  • olijfolie
  • boter
  • 1 bakje tuinkers
  • 8 sneetje gedroogde ham

Benodigdheden

  • een staafmixer

Partners

Bereiding

De witte bonen

Laat de droge witte bonen wellen in koud water. Dat duurt lang en dus doe je het best al een dag voordien. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Tip: Als het echt snel moet gaan kan je ook kant-en-klare witte bonen uit blik of bokaal gebruiken. Spoel deze onder stromend water vóór gebruik.

Kook de gewelde bonen gaar in licht gezouten water. Zorg ervoor dat ze niet te plat gekookt zijn.

Koel de bonen onder koud stromend water en zet ze opzij.

De salade

Snij de stronkjes witloof overlangs in twee. Versnipper de groente vervolgens in fijne reepjes (julienne). Snij langs en rond het taaie hartje heen. Doe de reepjes witloof bij de witte bonen.

Snipper de lente-uitjes in flinterdunne (ovale) ringen. Zet daarvoor je mes haaks op de uitjes. Doe ook de uitjes in de schaal met bonen.

De vinaigrette

Neem een mengbeker en schenk hierin het appelsap, de hazelnootolie en de azijn. Schep de zure room erbij. Mix alles tot een gladde vinaigrette.

Proef of de smaken in balans zijn en kruid de vinaigrette met peper van de molen en wat zout.

Schenk meteen een beetje vinaigrette over de bonensalade en meng. Zo voorkom je dat het witloof gaat verkleuren. Kruid de salade naar smaak met wat peper en een snuifje zout.

Tip: Geef de salade een culinaire touch door er enkele geraspte hazelnoten en fijne reepjes appel onder te mengen.

De sint-jakobsnootjes

Voor wie de hele sint-jakobsschelpen gebruikt: Gebruik een scherp mes om de coquilles te openen. Snij het nootje los, pal tegen de vlakke kant van de schelp.

kookvraag
Sint-jakobsschelpen openen

Schep de inhoud van de schelp los met een lepel en verwijder de ingewanden van de zeevrucht omheen het bleke nootje.

Deze schelpen spelen graag in de modderige zeebodem. Daarom is het zeer belangrijk om de nootjes zeer goed te spoelen zodat er geen zandkorrels in achterblijven. Doe ze in een vergiet en zet de nootjes minstens een tiental minuten onder een klein straaltje koud stromend water. Dep ze nadien droog.

Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een pan.

Leg de sint-jakobsnootjes in het hete braadvet en kruid ze met wat peper van de molen en een snuifje zout. Bak de nootjes zo’n anderhalve tot 2 minuten, draai ze om en laat ze maximaal nog 1 minuut bakken. (De buitenkant moet een beetje knapperig zijn, maar binnenin hoort zo’n nootje nog wat glazig te zijn.)

Afwerking

Meng net voor het serveren wat tuinkers onder de bonensalade.

Schep wat van de bonensalade op elk bord en zet er twee versgebakken sint-jakobsnootjes op.

Werk af met grote snippers gedroogde ham en schenk nog wat vinaigrette langs het gerecht.

Salade van witte bonen, sint-jakobsnootjes en gedroogde ham