Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

een vijzel een latex handschoen (eventueel)

Bereiding

De rode bieten

Was de rode bieten onder stromend water en doe ze in een kookpot.

Schenk de rode wijn en de rode wijnazijn in de pot.

Kneus de droge roze peper in een vijzel en doe deze samen met het steranijs in de pot.

Zet het deksel op de pot, breng de bieten aan de kook en laat ze zo’n 45 minuten garen op een matig vuur (de gaartijd is afhankelijk van de grootte van de bietjes.)

De vinaigrette

Neem een mengschaal en doe er de mosterd in, samen met de honing en de frambozenazijn.

Kneus de kardemompeultjes en haal er de zwarte zaadjes uit. Doe de kardemomzaadjes in de vijzel en stamp ze fijn. Voeg de kruiden toe aan de vinaigrette.

Bind de vinaigrette met olijfolie. Schenk de olie erbij terwijl je stevig roert met een garde.

Kruid de vinaigrette met wat peper van de molen en een snuifje zout.

De salade

Doe de cashewnoten in een vuurvast schaaltje en rooster ze kort onder de grill (of rooster ze in een hete pan). Hou ze goed in de gaten, want het is een kwestie van minuten.

Spoel de veldsla onder koud stromend water. Laat de sla uitlekken en pluk de blaadjes wat los.

Snij de sjalot (of wat rode ui) in ultrafijne (halve) ringen.

Afwerking

Schil de gare rode bieten. Draag eventueel een latex handschoen, want de kleurstof van de bieten kan je een stel rode handen bezorgen. Snij de bieten vervolgens in partjes en laat ze verder afkoelen.

Snij de fetakaas in kubusjes (ong. 100 g per persoon).

Doe de geroosterde cashewnoten in de vijzel en stamp ze in grove stukken.

Leg op elk bord een flinke portie veldsla, met daartussen partjes rode biet. Strooi er wat fijne ringen sjalot over en schik er de stukjes feta op. Strooi ook wat van de cashewnoten over de sla en werk af met een flinke lepel vinaigrette.

4 personen

80 minuten (incl. gaartijd bieten)

Benodigdheden:

een vijzel een latex handschoen (eventueel)

Ingrediënten

Salade van rode biet, veldsla en feta

Elke Griek zou jaarlijks gemiddeld 10 kilogram fetakaas eten. De echte wordt gemaakt met schapen- of geitenmelk maar tegenwoordig wordt hij ook dikwijls geproduceerd met gepasteuriseerde koemelk. En niets past beter bij een portie frisse maar pittige feta dan zachte rode bietjes.

Bereiding

De rode bieten

Was de rode bieten onder stromend water en doe ze in een kookpot.

Schenk de rode wijn en de rode wijnazijn in de pot.

Kneus de droge roze peper in een vijzel en doe deze samen met het steranijs in de pot.

Zet het deksel op de pot, breng de bieten aan de kook en laat ze zo’n 45 minuten garen op een matig vuur (de gaartijd is afhankelijk van de grootte van de bietjes.)

De vinaigrette

Neem een mengschaal en doe er de mosterd in, samen met de honing en de frambozenazijn.

Kneus de kardemompeultjes en haal er de zwarte zaadjes uit. Doe de kardemomzaadjes in de vijzel en stamp ze fijn. Voeg de kruiden toe aan de vinaigrette.

Bind de vinaigrette met olijfolie. Schenk de olie erbij terwijl je stevig roert met een garde.

Kruid de vinaigrette met wat peper van de molen en een snuifje zout.

De salade

Doe de cashewnoten in een vuurvast schaaltje en rooster ze kort onder de grill (of rooster ze in een hete pan). Hou ze goed in de gaten, want het is een kwestie van minuten.

Spoel de veldsla onder koud stromend water. Laat de sla uitlekken en pluk de blaadjes wat los.

Snij de sjalot (of wat rode ui) in ultrafijne (halve) ringen.

Afwerking

Schil de gare rode bieten. Draag eventueel een latex handschoen, want de kleurstof van de bieten kan je een stel rode handen bezorgen. Snij de bieten vervolgens in partjes en laat ze verder afkoelen.

Snij de fetakaas in kubusjes (ong. 100 g per persoon).

Doe de geroosterde cashewnoten in de vijzel en stamp ze in grove stukken.

Leg op elk bord een flinke portie veldsla, met daartussen partjes rode biet. Strooi er wat fijne ringen sjalot over en schik er de stukjes feta op. Strooi ook wat van de cashewnoten over de sla en werk af met een flinke lepel vinaigrette.

Dagelijkse Kost een.be