Salade van knolselder met Parmezaanse kaas

Met salades kan je eindeloos creatief zijn. Kies enkele basisingrediënten die elkaar aanvullen qua smaak, stop er wat verschillende texturen in en vergeet de vinaigrette niet. Zo’n boeiend geheel maak je bijvoorbeeld met knolselder, appel en walnoten. Wat oude Parmezaanse kaas geeft de salade wat ‘kick’ en ze lepelt vlot naar binnen met een zoetzure honing-mosterdvinaigrette erbij. Vlees komt er niet aan te pas, maar je zal het evenmin missen in deze gezonde lunch of licht avondmaal.

Ingrediënten

  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 0.5 knolselder
  • 3 stengel bleekselder
  • 1 appel
  • 2 citroen
  • 0.25 bussel platte peterselie
  • 40 g walnoten
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • 4 eetlepel honing
  • 2 eetlepel sherryazijn
  • 6 eetlepel olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een mandoline
  • een Chinese mandoline of een keukenmachine met groenterasp
  • een dunschiller

Partners

Bereiding

Salade van knolselder met Parmezaanse kaas

Schil het stuk knolselder zorgvuldig. Snij de knol vervolgens is 2 of 3 grote stukken.
Gebruik een mandoline om de knolselder in fijne reepjes (julienne) te raspen. Je kan de selder ook in plakjes snijden en vervolgens in dunne reepjes. Of laat het werk over aan de rasp van je keukenmachine. Verzamel de reepjes selder in een grote mengkom.
Pers het sap van de citroenen uit over de reepjes knolselder. Het zuur zal verhinderen dat de knolselder verkleurt. Bovendien zorgt het voor wat koude garing. Meng alles goed en zet de knolselder even opzij.
Neem een grote schaal om de salade te serveren. Spoel de bleekselder schoon en snij de stengels in stukken van zo’n 6 tot 8 cm lang. Snij elk stuk selder overlangs in 2 tot 4 dunne balkjes. Strooi ze in de schaal.
Hak de walnoten grof en rooster ze in een droge pan op een matig vuur. Hou de stukjes noot in de gaten en schud ze regelmatig op. Na een paar minuten zijn ze voldoende geroosterd. Voeg ze bij de selder.
Spoel de platte peterselie en pluk de blaadjes los. Doe ze in de grote mengschaal.
Bereid de vinaigrette met vloeibare honing en wat sherryazijn. Lepel er wat graanmosterd in. Roer met de garde en schenk er op het gemak de olijfolie bij. Blijf roeren met de garde tot je een gebonden zoetzure vinaigrette krijgt. Kruid het slasausje met peper van de molen en wat zout.
Spoel de appel en snij het ongeschilde vruchtvlees in dunne plakjes. Snij vervolgens de plakjes in dunne reepjes. Wie met een mandoline werkt kan de appel ook in identieke reepjes snijden als de knolselder.
Doe de reepjes appel en de in citroen gemarineerde knolselder in de slakom. Kruid de salade met wat peper van de molen en een beetje zout.
Meng alle ingrediënten voorzichtig. Doe het gerust met je (propere) handen.
Snij met een dunschiller flinterdunne plakjes oude Parmezaanse kaas.
Leg op ieders bord een flinke portie van de gemengde salade. Bedek ze met plakjes parmezaanse kaas en lepel er een beetje van de zoetzure vinaigrette over.
Zet de rest van de vinaigrette apart op de tafel.
Salade van knolselder met Parmezaanse kaas