Salade van kikkererwten, aardappelen en ansjovis

Jeroen is verzot op salades met grote stukken groenten en flink wat beet. Dit is ook zo'n maaltijdsalade, boordevol gezonde en voedzame groenten en aardappelen. Zet de kikkererwten vooraf een nacht te weken, zodat ze helemaal gebruiksklaar zijn wanneer je aan de slag gaat. De vegetariërs onder ons kunnen de ansjovis gewoon weglaten.

Ingrediënten

  • 200 g kikkererwten
  • 4 trostomaat
  • 0.5 selder
  • 1 limoen
  • 12 ansjovisfilet
  • 1 radicchio
  • 0.5 bakje rucola
  • munt
  • olijfolie
  • peper
  • grof zout
  • 600 g aardappel
  • 200 g olijven

Benodigdheden

  • een dunschiller

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Salade van kikkererwten, aardappelen en ansjovis

Laat de kikkererwten een nacht op voorhand weken in koud water.

Maak de aardappelen schoon. Kook ze ongeschild gaar in water met een snuifje zout. Laat de kikkererwten meekoken met de aardappelen: het duurt bij allebei ongeveer even lang voor ze gaar zijn.

Spoel alle groenten en laat ze uitlekken.

Snij het loof van de selder en schil de stengels met de dunschiller. Zo schil je de taaiste vezels eraf. Snij elke stengel eerst overlangs door en vervolgens in lange stukken van zo’n 4 cm.

Breek de bladeren van de radicchio los. Scheur de grootste bladeren. (De taaiste stukken van het bladwit hoef je niet te gebruiken.)

Verwijder het taaie hartje uit de tomaten en snij ze in kleine parten.

Hak de olijven grof of snij ze in fijne schijfjes.

Neem een ruime slakom en meng er de stukjes tomaat in, de olijven en de selderreepjes.

Leg de ansjovisfilets in hun geheel in de slakom. 

tip Je kan ook gerookte sprot gebruiken.

Controleer of de aardappelen en de kikkererwten gaar zijn en giet het kookvocht af. Laat ze uitlekken en snij de aardappelen in brede schijfjes.

Schep de warme aardappelschijfjes in de slakom, samen met de kikkererwten. Meng de salade met zachte hand.

Werk de salade af met een flinke scheut fijne olijfolie, het sap van de limoen, een handje verscheurde verse munt, peper van de molen en een snuifje grof zout.

Voeg ten slotte de blaadjes radicchio en rucola toe en meng de salade voorzichtig.

Salade van kikkererwten, aardappelen en ansjovis