Salade van groene asperges, Meesterlyck-ham en mimosa van ei

Asperges, ei en ham zijn altijd goed als trio. Ze vormen ook de basis van deze lichte lentesalade. De groentjes nemen een ijsbad zodat ze fris en krokant blijven. Afwerken doen we met een bijzondere dressing: zelfgemaakte mayonaise met blauwe kaas.

Ingrediënten

  • 1 bussel radijs
  • 0 ijsblokjes
  • 1 sjalot
  • 0 een scheut natuur- of dragonazijn
  • 3 ei
  • 4 kropsla
  • 1 bussel groene asperges
  • 0 zout
  • 2 eigeel
  • 2 theelepel mosterd
  • 0 water
  • 75 g blauwe kaas
  • 2 dl druivenpitolie
  • 0.5 rode chilipeper
  • 1 dl natuuryoghurt
  • 1 limoen
  • 0.3 ciabatta brood
  • 0 een scheut balsamico
  • 0 peper
  • 0 een scheut olijfolie
  • 0 enkele sneden gekookte ham

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • een mandoline
  • een grote kom

Partners

Bereiding

Bereiding

Spoel de radijzen en snijd ze in fijne plakjes met een mandoline. Leg de schijfjes in een kom met water en ijsblokjes.

Snijd de sjalot in fijne reepjes (julienne) en doe ze in een grote kom. Besprenkel met een scheut (dragon)azijn en laat de sjalot even marineren in de azijn.

Zet een pot met water op het vuur en kook de eieren hard. Reken een kooktijd van 10 minuten.

Maak de blaadjes van de slakropharten los en doe ze bij de sjalot in de kom.

 

Schil de groene asperges met een dunschiller. Strikt genomen hoeft dit niet, maar het resultaat is dan fijner. Breek of snijd het taaie onderste deel van elke asperge.

Doe koud water in een ruime kookpot en voeg er een snuifje zout aan toe. Leg de geschilde asperges erin en verhit de pot op een matig vuur. Breng het water tot aan het kookpunt, laat het heel even bubbelen en zet de pot vervolgens weg van het vuur. Laat de asperges 5 à 10 minuten rusten in het kokend water.

tip
Gebruik voldoende water om de asperges ruim kopje onder te laten doen.

Klop de eigelen los met de mosterd en een klein scheutje water. Doe er de schimmelkaas, de fijngesneden chilipeper en een snuifje zout bij en zet er de mixer in. Voeg geleidelijk aan 2 dl druivenpitolie toe tot je een gebonden mayonaise krijgt. Werk de dressing af met yoghurt en limoensap.

Giet de eieren en asperges af en laat ze afkoelen onder koud stromend water.

Snijd het ciabatta brood in blokjes (croutons) en bak ze met een scheut olijfolie en een scheut balsamico tot ze een krokant korstje krijgen.

Pel de eieren en prak ze fijn.

Kruid de sla met peper, zout en een scheutje olijfolie. Snijd de asperges in grote stukken en meng ze onder de sla. Scheur de sneetjes ham in stukken en voeg toe. Doe er ten slotte ook nog de knapperige schijfjes radijs bij.

Serveer de salade met een beetje mimosa van ei, enkele lepels dressing en een paar croutons.

Salade van groene asperges, Meesterlyck-ham en mimosa van ei