Salade van citrus met crème chiboust en granité van gin-tonic

Crème chiboust is een Frans dessert dat een combinatie is van patisseriecrème en meringue. Afgewerkt met deze citrussalade en frisse granité, is het een ideaal dessert om te serveren op warme lente- en zomeravonden. 

Ingrediënten

  • 5 dl melk
  • 1 vanillestokje
  • 4 ei
  • 200 g kristalsuiker
  • 50 g puddingpoeder
  • 30 cl tonic
  • 10 cl gin
  • enkele druppels digestief bitter
  • 0.5 limoen
  • 20 cl suikerwater
  • 1 granaatappel
  • 1 bloedappelsien
  • 1 appelsien
  • 1 pompelmoes
  • enkele blaadjes munt

Benodigdheden

  • Een diepvriezer
  • een keukenmachine

Partners

Bereiding

Bereiding

Breng de melk op een zacht vuurtje aan de kook. Kneus een vanillestokje, schraap er de zaadjes uit en voeg de zaadjes en het vanillestokje toe aan de melk.

Breek 4 eieren. Vang er 2 eiwitten van op in 1 mengkom en vang de 4 eidooiers op in de kom van de keukenmachine. Klop de dooiers op.

Voeg de suiker toe aan de dooiers en klop verder op tot je een witte massa bekomt.

Voeg het puddingpoeder eraan toe terwijl de machine zacht verder draait. Doe er vervolgens een scheutje van de kokende melk aan toe en laat de machine nog even draaien.

Giet nu alles uit de kom van de keukenmachine bij de rest van de melk en breng het geheel op een zacht vuurtje aan de kook. Klop het geheel op tot je de dikte van pudding hebt bereikt. Haal de pudding van het vuur.

Doe de pudding opnieuw in de kom van de keukenmachine. Doe er een vel plasticfolie over en druk die goed aan. Zet de kom in de koelkast.

Neem een schaaltje en doe er de tonic, gin, enkele druppels digestief bitter en het sap van een halve limoen in. Werk af met een klein scheutje suikersiroop en meng het geheel onder elkaar. Zet het schaaltje minstens een uur in de diepvries.

Doe de suiker met een scheutje water in een steelpannetje en breng het geheel aan de kook.

tip
de suikersiroop moet zeer heet zijn (tot 120°C) of het water moet bijna volledig verdampt zijn!

Klop de 2 eiwitten stijf in de kom van de keukenmachine.

Giet de hete suikersiroop bij de eiwitten en klop verder op.

Haal de pudding uit de koelkast en klop die opnieuw even los. Spatel het eiwit onder de pudding en laat de pudding verder rusten in de koelkast.

Snijd de granaatappel in twee en klop er de zaadjes uit met een houten lepel in een kom. Snijd al het citrusfruit à vif en vang de partjes fruit en het sap op in een kom met de granaatappelzaadjes. Meng de zaadjes onder de partjes citrusfruit.

Haal de granité uit de diepvriezer. Maak de granité wat los met een vork.

Schep de crème chiboust in een bordje en lepel er wat van de fruitsalade over. Werk af met een lepel granité en enkele blaadjes munt.

Salade van citrus met crème chiboust en granité van gin-tonic