Salade met zwarte pens, suikerbrood en appel

Een salade hoort niet enkel thuis in de zomer, maar kan ook een winters karakter hebben. Deze salade met spruitjes, stukken zwarte pens en frisse appel is daar het perfecte voorbeeld van.

Ingrediënten

  • 4 eetlepel zure room
  • 1 scheutje appelsap
  • 1 scheutje appelazijn
  • enkele druppels sesamolie
  • zout
  • peper
  • 1 eetlepel honing
  • een flinke koffielepel mosterd
  • een snuif bicarbonaat
  • 400 g spruiten
  • 1 flinke scheut appelazijn
  • 1 sjalot
  • 1 appel
  • enkele bladeren suikerbrood (groenlof)
  • 0.25 krulpeterselie
  • peper
  • zout
  • een klont boter
  • 4 zwarte pens

Benodigdheden

  • Een mixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De vinaigrette

Doe de zure room in een ruime mengkom met het appelsap, de appelazijn, de sesamolie, zout, peper en de honing. 

Mix het geheel glad en voeg er de mosterd aan toe. 

Giet de vinaigrette in een kommetje en laat verder opstijven in de koelkast. 

De salade

Zet een ruime kookpot met water en bicarbonaat op het vuur. 

Kuis de spruitjes en kook ze gaar in het kokende water. 

Neem een ruime mengkom en giet er de appelazijn in. 

Snijd de sjalot in fijne slierten en laat ze marineren in de appelazijn. 

Snijd de appel in reepjes en meng ze onder de slierten sjalot in azijn. 

Snijd het suikerbrood in stukken en voeg toe aan de mengkom. 

Hak de peterselie fijn en meng onder de salade. Kruid de salade bij met peper en zout. 

Giet de spruiten af als ze gaar zijn en laat ze afkoelen. 

Laat een klont boter smelten in de pan. 

Snijd de zwarte pensen in schijfjes en bak ze in de hete vetstof.

Haal de vinaigrette uit de koelkast en meng ze onder de salade. 

Serveer de salade op een bord, leg er enkele spruiten en schijfjes zwarte pens bij en werk af met wat extra vinaigrette. 

Salade met zwarte pens, suikerbrood en appel