Salade met witloof, gamba's en spek, pesto van peterselie en pijnboompitten

Een echte maaltijdsalade met topingrediënten als gamba’s, avocado en witloof. We werken alles af met een frisse peterseliepesto.

Ingrediënten

  • een handvol pijnboompitten
  • 1 dl olijfolie
  • een halve bussel peterselie
  • 60 g Parmezaanse kaas
  • 1 citroen
  • peper
  • zout
  • 200 g spek
  • 4 wit brood
  • olijfolie
  • grof zout
  • 1 Romeinse sla
  • 1 stronk witloof
  • 1 avocado
  • 4 lente-ui
  • peper
  • zout
  • 16 gamba

Benodigdheden

  • een bakplaat
  • een siliconen matje of bakpapier
  • keukenpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De pesto

Rooster de pijnboompitten in een klein scheutje olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Spoel de peterselie en snipper hem fijn.

Hak de Parmezaan grof.

Meng de peterselie met de pijnboompitten, de Parmezaan, de olijfolie en citroensap tot een grove pesto. 

Breng op smaak met peper en zout.

De salade

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Leg bakpapier of een siliconen bakmat op een bakplaat. Leg de plakjes spek naast elkaar op een bakplaat en bak in de voorverwarmde oven goudbruin.

tip De plakjes spek zijn niet krokant als je ze uit de oven haalt. Dat worden ze pas wanneer je ze op keukenpapier laat uitlekken.

Leg bakpapier of een siliconen bakmat op een tweede bakplaat.Scheur het brood in stukken en leg het op de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en strooi er grof zout over. Bak het in de voorverwarmde oven goudbruin.

Doe de pesto in een grote kom.

Trek de Romeinse sla in stukken en spoel de blaadjes. Laat uitlekken. Gebruik vooral de binnenste blaadjes voor de salade. Doe ze bij de pesto.

Snijd het kontje van het witloof. Verdeel de stronk in blaadjes en doe ze bij de sla.

Pel de avocado en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in stukjes en doe het bij de sla. 

Maak de lente-uien schoon en snijd ze in ringen. Doe ze bij de sla. 

Meng de salade voorzichtig door elkaar.

Kruid met peper en zout.

Haal het pantser van de gamba’s maar laat de kop zitten. Verwijder het darmkanaal.

tip Maat 13/15 betekent dat er 13 tot 15 gamba’s in een kilo zitten. Er bestaan ook kleinere of grotere soorten.

Bak de gamba’s in hete olijfolie. Kruid met peper en zout.

Serveer de salade met gamba’s, krokant gebakken spek en croutons.

Salade met witloof, gamba's en spek, pesto van peterselie en pijnboompitten