Salade met rode bietjes, spek en zachte Belgische kaas

Het aanbod van Belgische kazen is redelijk indrukwekkend. Het loont de moeite om af en toe eens op ontdekkingstocht te gaan. Voor deze salade kiest Jeroen voor de smakelijke en zachte Damse Mokke die veel gemeen heeft met de klassieke 'brie'. Maar je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar een alternatief. De combinatie met rode biet, spek, sla en een frisse vinaigrette is een mooi voorbeeld van ‘food paring’. Kortom, dat is een duur woord om te zeggen dat de smaken van deze producten mooi in harmonie zijn.

Ingrediënten

  • 12 rode biet
  • 1 fles rode wijn
  • 1.5 dl sherryazijn
  • 2 steranijsje
  • 400 g kaas
  • 8 spek
  • 1 bussel waterkers
  • 100 g rucola
  • 6 lente-uitje
  • 40 g gember
  • 1 teentje look
  • 5 eetlepel sherryazijn
  • 2 eetlepel Ketjap Manis
  • 1 dl arachideolie
  • 0.5 dl notenolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een hoge mengbeker
  • een staafmixer
  • een silicone bakmatje of een vel bakpapier
  • een grote serveerschaal of -bord

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de bieten

Neem een pot en doe er de rode wijn, de sherryazijn en de steranijs in.
Breng het mengsel aan de kook op een zacht vuur.
Maak de bietjes schoon en laat er een stukje loof aan vast zitten. Wie geen kleine rode bieten vindt, kan grote rode bieten gebruiken. De grote bieten kan je best (zonder loof) in grote stukken snijden, zodat de gaartijd beperkt blijft.
Leg de bieten in het kookvocht, plaats het deksel op de pot en kook ze gedurende ongeveer 15 minuten. De gaartijd van groetere bieten zal hoger zijn. Controleer de bieten door er met een mesje in te prikken.
Schep de bieten uit het kookvocht en laat ze afkoelen. (Werk intussen de salade verder af.) Plaats de bietjes indien mogelijk ook even in de koelkast, zodat ze heel fris zijn.

Voor de salade en het spek

Verwarm de oven voor op 160°C.
Neem een ovenschaal en leg er een silicone bakmatje of een vel bakpapier op.
Schik de lapjes gezouten spek op de ovenplaat.
Bak het spek krokant in de warme oven. Dit duurt doorgaans zo’n 15 minuten.
Spoel de rucola, de waterkers en de lenteuitjes. Beschadig de fragiele blaadjes waterkers niet! Laat het groen goed uitlekken.
Snij de lenteuitjes in zeer fijne ringen. Snij diagonaal, dan krijg je mooiere ovale dunne ringen.
Laat het gebakken spek afkoelen. Of je kunt het naar persoonlijke smaak ook warm verwerken.
Neem een ruime mengschaal en doe er de blaadjes rucola en waterkers in. Voeg ook de ringen lenteui toe.

Voor de vinaigrette

Schil de gember en snij de knol in kleine stukken.
Pel de look.
Neem een hoge mengbeker en doe er de look en de gember in.
Schenk de ketjap manis, de sherryazijn de notenolie, de arachideolie in de mengbeker. Voeg ook wat peper van de molen en een snuif zout toe.
Mix het mengsel met de staafmixer tot een gladde vinaigrette.

Voor de afwerking

Schenk een beetje vinaigrette over de sla en meng het groen voorzichtig. Proef en voeg indien nodig wat extra peper en zout toe.
Snij de zachte kaas in dikke plakken. Hou ook het gebakken spek in de buurt.
Snij de afgekoelde bietjes in partjes. Indien nodig, verwijder je ook de schil van de bieten.
Neem een groot bord of een schaal om de sla op te presenteren.
Leg eerst de groene salade op de schaal en schik er de stukjes gekookte biet over.
Verdeel de plakjes kaas over de sla en doe hetzelfde met de lapjes krokant gebakken spek.
Serveer apart wat extra vinaigrette voor de liefhebbers.
Salade met rode bietjes, spek en zachte Belgische kaas