Salade met reepjes kip, komkommer, appel en sesam

Wie houdt van een smakelijke salade heeft op tijd en stond een beetje inspiratie nodig. Zo serveer je al het gezond groen keer op keer op en andere wijze, met nieuwe smaken die het lunchen of dineren boeiend houden. Ik serveer de salade van kropslaharten, komkommer en appel met een frisse yoghurtvinaigrette en gebakken reepjes kipfilet. De vuurrode kleur hebben ze te danken aan de lekkere Indische specerijenmix ‘tandoori’.

Ingrediënten

  • 2 kippenborst
  • 4 kropslahart
  • 1 komkommer
  • 1 appel
  • tandoorikruiden
  • klontje boter
  • 4 dl yoghurt
  • 30 g gember
  • scheutje appelsap
  • 1 theelepel tahini
  • 4 eetlepel sesamzaadjes
  • sesamolie
  • scheutje azijn
  • snuifje cayennepeper
  • snuifje zout

Benodigdheden

  • een staafmixer
  • een fijne rasp

Partners

Bereiding

Salade met reepjes kip, komkommer, appel en sesam

Spoel de kropslaharten schoon en snij ze onderaan bij. Verdeel elk hart in kwarten en pluk de blaadjes gedeeltelijk los. Verdeel ze over de bodem van een ruime serveerschaal.

Snij de komkommer in twee gelijke stukken. Verdeel die in lange fijne plakken, maar gebruik het waterige hart niet. Snij de plakken tenslotte in fijne lange repen. (julienne)

Snij het vruchtvlees van de (ongeschilde) appel in dunne schijfjes en strooi ze samen met de komkommersprieten over de sla.

Doe de yoghurt in een mengbeker. Voeg een scheut appelsap, wat tahini en enkele druppels sesamolie toe.

Schil het stuk gember, rasp het vruchtvlees in de beker. Voeg cayennepeper en zout toe, en mix alles kort met de staafmixer.

Schenk een deel van de dressing over de salade. Meng alles, zodat de appelstukjes niet de kans krijgen om te verkleuren.

Zet een (droge) pan op een matig vuur. Rooster daarin de sesamzaadjes, tot ze knisperen.

Smelt een klont boter in de braadpan.

Maak (indien nodig) de kipfilets schoon en snij ze overlangs in twee dunnere lapjes. Verdeel deze lapjes in gelijke reepjes van een centimeter breed.

Bak de reepjes goudbruin en strooi er ondertussen een snuif rode tandoorimix over, of specerijen naar persoonlijke smaak.

TIP: Een grote hoeveelheid kip bak je best in meerdere beurten.

Druppel een beetje azijn over de salade.

Strooi de geroosterde sesamzaadjes over het groen, gevolgd door de warme reepjes kip.

Serveer de salade met wat extra dressing erbij.

Salade met reepjes kip, komkommer, appel en sesam