Salade met peer en haring

Opgelegde haring leent zich uitstekend voor een salade met kort gemarineerde witte kool en een sappige Belgische Doyennépeer, de koningin onder de peren. Jeroen doet er quinoa bij en werkt de salade af met een zoetzure currydressing.

Ingrediënten

  • 2 eetlepel zure room
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel honing
  • 1 citroen
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 180 g haring
  • 0.25 witte kool
  • 1 wortel
  • 1 venkel
  • 1 rode ui
  • 1 peer
  • 100 g quinoa
  • 80 g walnoot
  • 0.5 bussel dille
  • 1 dl azijn
  • scheutje dragonazijn
  • 3 eetlepel bloemsuiker
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een mandoline

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De dressing

Los de kurkuma en het currypoeder op in het sap van ½ citroen.
Doe er zure room, mayonaise en een beetje honing bij.

De salade

Kook 1 deel quinoa in 2 delen water gaar met een snuifje zout.
Giet de quinoa af en spoel onder koud water.
Snipper de kool heel fijn of rasp ze met een mandoline. Marineer de kool in gewone azijn, een scheutje dragonazijn en bloemsuiker. Voeg water toe tot de groenten net onder staan.
Schil en rasp de wortel. Pel de ui en snijd hem in heel dunne ringen. Doe wortel en ui bij de kool en kruid met peper en zout.
Snijd het groen en de harde kern van de venkel en rasp hem. Leg de venkel in een kom ijswater zodat hij knapperig wordt.
Snijd de peer in fijne reepjes (julienne) zonder ze te schillen.
Snijd de haring in reepjes.
Snipper de dille en breek de walnoten in kleinere stukjes.
Haal de kool met wortel en ui uit de marinade. Meng met quinoa, peer, haring, dille en walnoten. Werk af met een scheutje olijfolie, peper en zout.
Serveer de salade met currydressing.
Salade met peer en haring