Salade met koolrabi, appel, granola en geitenkaas

Deze heerlijk frisse salade heeft koolrabi als hoofdingrediënt. Deze groente is op z'n best in de herfst en geeft het slaatje een krokante en licht zoete toets. De zelfgemaakte granola geeft dit slaatje dan weer extra crunch. En zeg nu zelf: wat is een betere combinatie dan appel-geitenkaas om dit slaatje mee af te werken? 

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 40 g hazelnoten
  • 100 g havermout
  • 30 g zonnebloempitten
  • 30 g pompoenpit
  • 20 g sesamzaad
  • 20 g maanzaad
  • snuif sumak
  • snuif za'atar
  • 2 koolrabi
  • 1 sjalot
  • een flinke scheut appelazijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 dl slaolie
  • 2 appel
  • 100 g veenbessen
  • 4 geitenkaas
  • 2 eetlepel honing
  • 1 bussel waterkers

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Granola

Verwarm de oven tot 160°C.

Neem een maatbeker en een kom. Scheid het ei: doe het eiwit in de kom en de dooier in de maatbeker. De maatbeker met het eigeel houd je nog even apart en het eiwit klop je los.

Cutter de hazelnoten kort in de blender. Voeg aan het eiwit de havermout, de pompoenpitten, de zonnebloempitten, de gecutterde hazelnoten, het sesamzaad en het maanzaad toe en meng alles onder elkaar. Kruid de granola met sumac, za’atar en wat grof zout.

Stort de granola op een ovenplaatje en bak hem in 15 minuten goudbruin in de oven. Laat afkoelen eens klaar.

Slaatje

Schil de koolrabi en snijd ze in staafjes. Pel de sjalot en snijd ze in julienne. Doe beide ingrediënten in een kom.

Doe de dooier met de appelazijn en de mosterd in een maatbeker en voeg de slaolie eraan toe. Zet de mixer erin en breng de vinaigrette op smaak met peper en zout. Meng ze tot slot onder de koolrabi en de sjalot.

Snijd de appel in fijne reepjes en meng ze onder de koolrabi en de sjalot, gevolgd door de veenbessen.

Snijd de geitenkaasjes in twee en druppel er wat honing over. Zet de geitenkaasjes op een ovenplaatje in de oven en laat ze 5 à 10 minuten opwarmen in de oven.

Meng wat waterkers met wat koolrabisalade en schep de salade op een bord. Schep er enkele eetlepels verse granola bij en werk af met een lauw geitenkaasje.

Salade met koolrabi, appel, granola en geitenkaas