Salade met kippenreepjes en gemarineerde ananas

Zodra het zonnetje de kop opsteekt, krijgt een mens trek in een frisse salade. Jeroens slaatje met gemarineerde ananas en kruidige reepjes gebakken kip is dan de perfecte complete maar lichte maaltijd.

Ingrediënten

  • 250 milliliter rijstazijn
  • 100 g bruine suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 teentje look
  • 0.5 ananas
  • 4 kipfilet
  • 0.5 bussel rucola
  • 0.5 radicchio
  • 0.5 krop eikenbladsla
  • 0.25 witte kool
  • 0.5 eetlepel Provençaalse kruiden
  • 2 takje dragon
  • 4 takje kervel
  • 4 takje lavas
  • 1 klontje boter
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 scheutje azijn
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een broodmes
  • een rasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De gemarineerde ananas

Zet een pannetje op een matig vuur.Schenk er de rijstazijn in en schep er de bruine suiker bij.

Kneus het lookteentje (je hoeft het niet te pellen) en doe het samen met de kaneelstok bij de azijn met suiker.

Breng de marinade zachtjes aan de kook, tot de suiker opgelost is.

Gebruik een broodmes om de ananas te schillen. Verwijder eerst de taaie bodem en het loof. Plaats de ananas op je werkvlak en snij rondomrond de taaie schil weg, van boven naar onder. Ten slotte snij je diagonale inkepingen om er de achtergebleven oogjes uit te halen. (Als je diagonaal snijdt, liggen die bruine puntjes volgens een patroon netjes op een rij.)

Snij vervolgens het stuk ananas dat je nodig hebt in schijfjes van een centimeter dik. Verwerk het vruchtvlees tot mooie kubusjes. Het taaie hart hoef je niet te gebruiken.

Tip: Als de steel (of de ‘kont’) van de ananas naar rijpe ananas ruikt, dan is het fruit klaar voor gebruik.

Doe de blokjes ananas in een schaaltje en schenk er de warme marinade over. Dek het schaaltje af en laat afkoelen. Nu kan het het fruit de smaken van de marinade opnemen.

De salade

Neem er de radicchio, de rucola en de eikenbladsla bij. Pluk de blaadjes los en spoel ze in voldoende koud water. Laat de sla goed uitlekken.

Neem het stuk witte kool en rasp het fijn boven een ruime kom.

Zet een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.

Snij intussen de kipfilets met een scherp mes in brede plakjes, en vervolgens in reepjes.

Bak de stukjes kip in de bruisende boter. Let er wel op dat de reepjes niet aan mekaar kleven. Kruid de kip met wat zout, peper van de molen en gedroogde Provençaalse kruiden.

Scheur te grote slablaadjes in hapklare stukken en strooi de gemengde sla in een ruime serveerschaal, samen met de geraspte kool en stukjes verse kruiden: wat kervel, dragon en lavas. (Lavas is een kruid dat je zeker eens moet proberen; het smaakt naar selder.)

Kruid de sla met wat peper van de molen en een snuifje zout.Druppel er ook nog wat (noten)olie en azijn naar keuze over.

Schik de net gebakken reepjes kip op de sla en werk de schotel af met de blokjes gemarineerde ananas.

Salade met kippenreepjes en gemarineerde ananas