Salade met gerookte zalm, rode biet en bloedappelsien

We koken op het ritme van de seizoenen: met rode biet, bloedappelsien en winterpostelein. De aardse smaak van de rode biet gaat in dit recept heel goed samen met gerookte zalm. Een echte smaakbom uit het Hoge Noorden!

Ingrediënten

  • 150 g winterpostelein
  • 1 eetlepel bloemsuiker
  • 1 dl wijnazijn
  • 0 zout
  • 1 rode ui
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • 200 g rode biet
  • 0 sesamolie
  • 0 peper
  • 4 eetlepel Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • 1 koffielepel honing
  • 0 enkele takjes dille
  • 0.25 citroen
  • 2 bloedappelsien
  • 1 tortillavel
  • 250 g gerookte zalm
  • 0 olijfolie

Benodigdheden

  • een garde

Partners

Bereiding

Bereiding

Spoel de fijne winterpostelein voorzichtig en laat het groen uitlekken.

Meng de bloemsuiker met de wijnazijn en een snuif zout in een kom. Gebruik hiervoor een garde.

Pel de rode ui en snijd hem in halve ringen. Dompel de uienringen in de marinade.

Rooster de sesamzaadjes kort in een hete, droge pan. Door het roosteren geven de zaadjes veel meer smaak af. Blijf wel in de buurt want de fijne zaadjes kunnen snel verbranden.

Snijd de rode biet in grote partjes. Doe ze in een aparte mengschaal en schenk er een scheutje sesamolie bij.

Strooi er de geroosterde sesamzaadjes over. Schud de rode bieten voorzichtig op zodat de zaadjes er goed aankleven. Kruid met peper en zout.

Maak de saus voor de salade. Schep de Griekse yoghurt in een kommetje. Meng er de graanmosterd en de honing onder.

Hak de dille fijn en meng het kruid onder de saus. Breng verder op smaak met citroensap.

Snijd de bloedappelsienen à vif en vervolgens in schijfjes.

Warm het tortillavel even op in de oven.

Schik enkele sneetjes gerookte zalm op ieders bord. Verdeel er wat postelein en rode biet over.

Werk de salade af met de gemarineerde rode ui, enkele schijfjes bloedappelsien en een lepel van de yoghurtsaus. Breng op smaak met peper en een likje olijfolie.

Serveer de salade met een stukje tortilla.

Salade met gerookte zalm, rode biet en bloedappelsien