Salade met gemarineerde kip en sesam

Deze lauwe salade met stukjes kip is de ideale lichte lunch. De groenten blijven puur natuur en de kip krijgt een milde Oosterse smaak met dank aan de marinade. Bovendien verandert die aromatische marinade in een smakelijk saus die de stukjes kip en de fijne groenten alle eer aandoet. Simpel, mager en vooral smakelijk.

Ingrediënten

  • 4 kipfilet
  • 4 eetlepel honing
  • 4 eetlepel witte wijnazijn
  • 4 eetlepel sojasaus
  • scheutje sesamolie
  • 2 teentje look
  • 30 g gember
  • scheutje chilisaus
  • scheutje arachideolie
  • 2 wortel
  • 0.5 Chinese kool
  • 0.5 komkommer
  • 4 lente-uitje
  • koriander
  • 2 eetlepel sesamzaadjes

Benodigdheden

  • een fijn rasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De kip met marinade

Neem een mengschaal en doe er de honing de sojasaus en de witte wijnazijn in. Voeg een voorzichtig scheutje sesamolie toe.
Meng alles met de garde en proef of de smaken zoet, zuur en zout in balans zijn.
Pel de look en hak de tenen in stukjes. Plet de look tot pulp en roer dit door de vinaigrette.
Schil het stukje gember en rasp het fijn in het sausje. Voeg tenslotte een klein beetje hete chilisaus of cayennepeper toe (naar smaak).
Snij de kipfilets in hapklare blokjes. Je kan ze ook in reepjes snijden. Leg de stukjes kip in de marinade en roer. Laat het mengsel 30 minuten rusten.
Spoel nadien je snijplank en je koksmes schoon om kruisbesmetting te vermijden.

De salade

Maak alle groenten schoon.
Schil de wortelen en verdeel ze in stukken van ong. 7 cm lang. Snij elk stuk wortel eerst in schijfjes en vervolgens in flinterdunne reepjes.
Snij de komkommer in gelijkaardige stukken en doe precies hetzelfde als met de wortelen. Enkel het waterige hart hoef je niet te gebruiken.
Verwijder het buitenste blad van de lente-uitjes. Snipper ze in flinterdunne ringen. Het donkerste loof hoef je niet te gebruiken.
Snipper de Chinese kool in hele dunne reepjes. Spoel ze nadien nog even schoon onder de kraan en laat de reepjes knapperige kool uitlekken.
Meng alle groenten in een ruime slakom.
Strooi er een beetje witte en zwarte sesamzaadjes (naar beschikbaarheid) over. TIP: Wie erg gesteld is op de smaak van sesam, kan de zaadjes vooraf even roosteren in een droge pan. Blijf in de buurt want de fijne zaadjes kunnen snel verbranden.
Pluk de blaadjes koriander en strooi de ze over de salade. Meng de groenten nog even.

De salade afwerken

Doe de gemarineerde kip in een zeef en vang het vocht op. Laat de blokjes kip even uitlekken.
Verhit een scheut olijfolie (of arachideolie) in een braadpan op een matig vuur.
Geef de kippenblokjes een goudbruin korstje in een paar minuten. Het kippenvlees hoeft nog niet tot in de kern gaar te zijn. Keer de stukjes kip tussendoor even om.
Schenk er vervolgens de gezeefde saus bij, waarin de kip marineerde.
Breng de marinade aan de kook en gaar de stukjes kip in de pruttelende saus. Het is een kwestie van minuten, maar controleer wel of de blokjes kip tot in de kern gaar zijn.
Meng de blokjes kip en de warme ingekookte saus doorheen de rauwe groenten met koriander en sesamzaad. Serveer meteen.
Salade met gemarineerde kip en sesam