Salade met erwten, rauwe ham en croutons

Voor deze maaltijdsalade heb ik inspiratie gehaald bij de klassieker ‘duif clamart’, waarin erwtjes en kropsla succesvol gecombineerd worden. De duif is gaan vliegen, maar met sla, erwten, aardappelen, eieren en verse kruiden bereid je een karaktervolle salade. Croutons zorgen voor crunch en rauwe ham voor karakter. Druppel er vinaigrette over en roep de hele bende maar aan tafel.

Ingrediënten

  • 8 sneetje ham
  • 1 kg erwten
  • 12 aardappel
  • 1 kropsla
  • 0.5 sjalot
  • 2 takje platte peterselie
  • 2 takje munt
  • 2 takje dragon
  • 0.25 roggebrood
  • 4 ei
  • 1 scheutje natuurazijn
  • 1 scheutje slaolie
  • 1 eetlepel mosterd
  • peper
  • zout

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De salade

Spoel de aardappelen grondig schoon en laat ze ongeschild.

Dop de erwtjes. Reken dat je uit 1 kilogram peulen iets minder dan een halve kilogram groene bolletjes pulkt.

Breng water aan de kook en gaar er de kleine vastkokende aardappelen in.

Wees wat energiezuinig en laat de eieren 8 minuten meekoken met de aardappelen. Dan zijn ze hardgekookt, al blijft de dooier nog wat smeuïg.

Schep de aardappelen en de eieren uit de pot en spoel ze onder koud stromend water. Werk energievriendelijk en laat de pot met water verder koken.

Doe meteen de erwten in het hete kookvocht. Laat ze ongeveer 3 minuten koken, tot ze knapperig-gaar zijn.

Spoel zowel de gekookte eieren als de aardappelen onder koud stromend water. Laat ze verder afkoelen in een schaal met water.

Schep ook de beetgare erwtjes in de schaal en laat ze ook afkoelen.

Pluk de bladeren van de kropsla los en spoel ze voorzichtig in water. Scheur de grootste bladeren in grove stukken. Verzamel de uitgelekte sla in een grote slakom.

Snij enkele dikke sneden roggebrood in kleine dobbelstenen. De broodkorst hoef je niet te verwijderen.

Verhit een braadpan (evt. met anti-aanbaklaag) op een matig vuur. Doe er een klontje boter en een scheutje olijfolie in. Bak de blokjes brood in enkele minuten tot knapperige croutons. Schud ze tussendoor regelmatig op.

Giet de warme croutons op een vel keukenpapier en laat ze wat uitlekken.

De vinaigrette

Neem een mengschaal en doe er de graanmosterd in. Roer met een kleine garde en schenk er een scheutje natuurazijn bij. Blijf roeren en voeg beetje bij beetje slaolie toe tot je een gebonden vinaigrette krijgt. Breng de smaken in balans, naar persoonlijke smaak.
Kruid de vinaigrette met een beetje peper van de molen en zout.

Afwerking

Spoel de verse kruiden en pluk de blaadjes dragon, munt en peterselie los. Scheur de blaadjes en strooi ze over de kom met kropsla.
Pel de sjalot, snij ze overlangs in twee en snij een deel ervan in flinterdunne, bijna doorschijnende halve ringen.
Strooi ook de grasgroene erwten over de sla.
Snij de afgekoelde aardappelen in grove stukken. Doe ze in de schaal en strooi er wat fijne sjalot over.
Pel de eieren en snij ze in helften. Schik ze bovenop de sla en strooi er ten slotte croutons overheen.
Schep pas kort voor het serveren enkele lepels vinaigrette over de sla.
Werk de schaal met erwtenssalade af met de flinterdunne sneetjes rauwe ham.
Salade met erwten, rauwe ham en croutons