Salade met couscous, verse geitenkaas en bietjes

Dit is een kleurrijke, gezonde salade met volkorencouscous. De echte carnivoren kunnen er krokant gebakken spek bij serveren, maar deze salade zit ook zonder vlees bomvol smaak.

Ingrediënten

  • 3 koppen groentebouillon
  • 2 koppen couscous
  • 1 koffielepel korianderzaad
  • 2 dl witte wijnazijn
  • 2 dl water
  • 40 g kristalsuiker
  • 1 steranijsje
  • 4 biet
  • 4 chioggiabiet
  • 250 g rode biet
  • 1 rode ui
  • sherryazijn
  • 1 rode chilipeper
  • 3 augurk
  • een halve bussel bieslook
  • een handvol walnoot
  • 1 bussel waterkers
  • olijfolie
  • zout
  • 400 g geitenkaas

Benodigdheden

  • een vijzel met stamper
  • een mandoline
  • huishoudfolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Salade met couscous, verse geitenkaas en bietjes

Verwarm de bouillon. Doe er de couscous bij en laat op een zacht vuur garen. Haal van het vuur, schep in een kom en laat afkoelen in de koelkast.

Kneus het korianderzaad in de vijzel.

Verwarm de witte wijnazijn met het water, de suiker, het korianderzaad en de steranijs.

Schil de gele bieten en snijd ze in partjes. Laat ze kort opkoken in het zoetzure mengsel. Doe de gele bieten met het kookvocht in een kom. Dek af met huishoudfolie en laat afkoelen in de koelkast.

Vul een kom met water en ijsblokjes.

Spoel de chioggiabieten en snijd ze in fijne plakjes met de mandoline. Leg ze in het ijswater.

Snijd de rode biet in kleine blokjes (brunoise).

tip Giet het sap van de rode bieten eventueel bij de couscous. Dan kleurt hij mooi rood.

Pel en snipper de rode ui. Meng hem met de rode biet en een scheut sherryazijn. De azijn doet de ui al wat garen.

Verwijder de zaadjes van de chilipeper. Hak hem fijn.

Snijd de augurken in brunoise (een recept om zelf opgelegde augurken te maken vind je hier).

Snipper de bieslook.

Hak de walnoten grof.

Meng de chili, augurken, bieslook en walnoten met de rode bieten en de ui.

Pluk de blaadjes van de waterkers. Spoel ze in koud water en laat uitlekken in een vergiet.

Schep de couscous door de rode bietensalade. Roer er een scheut olijfolie door en breng op smaak met sherryazijn en zout.

Leg de waterkers op de couscoussalade.

Snijd de gemarineerde gele bieten in staafjes.

Laat de chioggiabieten uitlekken.

Leg de gele bieten en de chioggiabieten op de waterkers.

Verbrokkel de geitenkaas over de salade.

Salade met couscous, verse geitenkaas en bietjes