Salade met boschampignons en roggecroutons

Dit is een gerecht waar Jeroen écht van houdt: een koud-warme vegetarische salade met boschampignons en knapperige korstjes. Aards, warm, zoet en een beetje zuur.

Ingrediënten

  • 400 g boschampignon
  • 100 g champignon
  • boter
  • een half roggebrood
  • 2 eetlepel perensiroop
  • 1 eetlepel scherpe mosterd
  • 2 eetlepel hazelnootolie
  • 4 eetlepel rode wijnazijn
  • 3 eetlepel olijfolie
  • peper
  • zout
  • 1 teentje knoflook
  • 0.25 bussel peterselie
  • een halve Romeinse sla
  • 1 bussel rucola
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 zakje snijbiet
  • een handvol hazelnoten
  • 100 g pecorino

Benodigdheden

  • keukenpapier

Partners

Bereiding

De salade met boschampignons

Maak de boschampignons schoon.

tip
Spoel de boschampignons niet want als ze nat zijn, bakken ze niet mooi.

Smelt een klont boter in een pan. 

Snijd het roggebrood in blokjes en bak ze in de boter. Laat de croutons uitlekken op keukenpapier.

Meng voor de vinaigrette de perensiroop met mosterd, hazelnootolie, rode wijnazijn en olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

tip
Gebruik niet uitsluitend hazelnootolie in de vinaigrette. Deze olie heeft een beetje een doffe geur en dat mag niet overheersen.

Smelt opnieuw een klont boter in de pan.

Kneus en pel de knoflook. Plet hem met een mes.

Spoel en snipper de peterselie.

Bak de paddenstoelen in de boter. Doe niet te veel champignons in één keer in de pan.

Voeg er de knoflook en de peterselie aan toe. Kruid met peper en zout.

Scheur de Romeinse sla in stukken. Spoel de tuinkers, de snijbiet en de rucola. Laat uitlekken. Meng de vier soorten sla.

Hak de hazelnoten en meng ze door de salade.

Schep de opgelegde champignons door de salade. Werk af met schilfers pecorino.

Verdeel de koude salade over borden. Schep er warme, gebakken paddenstoelen over. Werk af met een beetje vinaigrette.

Salade met boschampignons en roggecroutons