Salade met boerenkool, rode biet en hondshaai

Deze heerlijke salade vormt de ideale brug tussen de winter en de lente. De krokante stukjes vis en de frisheid van de salade zorgt voor een speelse smaak in de mond. Ideaal voor een lunch op het werk! 

Ingrediënten

  • 4 rode biet
  • 1 fles rode wijn
  • 2 dl rode wijnazijn
  • 2 steranijs
  • enkele jeneverbessen
  • enkele laurierblaadje
  • 2 kaneelstokje
  • enkele kruidnagel
  • peper
  • zout
  • 100 g spinazieblaadjes
  • 5 blad boerenkool
  • 1 sjalot
  • enkele takjes platte peterselie
  • enkele dragonblaadje
  • enkele korianderblaadjes
  • honing
  • 1 toefje wasabi
  • rijstazijn
  • sojasaus
  • sesamolie
  • rode wijnazijn
  • 1 eetlepel maïzena
  • 3 eetlepel bloem
  • 1 dl water
  • ijsblokjes
  • 400 g hondshaai
  • gember
  • peper
  • zout

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Rode bieten

Spoel de rode bieten grondig onder koud stromend water. Leg ze in een kookpot.

Doe er de rode wijn, de rode wijnazijn, de kaneelstokjes, de steranijs, de kruidnagels, de laurierblaadjes en de jeneverbessen bij. Giet er nog wat water bij tot de rode bieten volledig onder staan en zet de pot op het vuur.

Voeg er een snuif zout en wat peper aan toe.

Breng het geheel aan de kook, tot de bieten gaar zijn. Giet ze nadien af.

Salade

Spoel de spinazieblaadjes onder koud water en laat ze even uitlekken.

Neem 5 bladeren boerenkool. Was de bladeren grondig en snijd de nerven eruit. Snipper de bladeren fijn.

Leg de spinazieblaadjes in een kom en voeg er de versnipperde boerenkool aan toe. Schil de sjalot en versnipper ze. Voeg ze toe aan de salade. 

Pluk wat blaadjes van de koriander, platte peterselie en de dragon en meng ze onder de salade.

Neem een klein kommetje. Start met een toefje wasabi en doe er de honing bij. Giet er rijstazijn, sojasaus, sesamolie en rode wijnazijn over en meng alles goed door elkaar tot een mooie vinaigrette.

Tempurabeslag

Doe de maizena in een kom en meng met de bloem, het water en de ijsblokjes. Roer alles goed onder elkaar tot je de goede dikte hebt gevormd.

Fileer de hondshaai door met een scherp mes net boven de graad te snijden aan beide kanten. Snijd de gefileerde vis in stukjes.

Breng de stukjes vis op smaak met peper en zout. Haal ze door het tempurabeslag en frituur ze krokant. Laat de tempura nadien even uitlekken op wat keukenpapier.

Afwerking

Pel de bieten door er de schil af te schrapen. Snijd de bieten in dunne schijfjes.

Schik de schijfjes op een bord en rasp er wat gember over. Giet met een lepel wat vinaigrette over de schijfjes en breng op smaak met wat peper en zout.

Leg er de salade op. Werk het gerecht af met enkele stukjes tempura. Smakelijk!

Salade met boerenkool, rode biet en hondshaai