Salade Lyonnaise

Met deze klassieker uit Lyon sla je de bal nooit mis. Met een paar eenvoudige ingrediënten tover je in enkele minuten een heerlijke salade op tafel.

Ingrediënten

  • 1 krop krulandijvie
  • 2 eetlepel mosterd
  • 4 eetlepel rode wijnazijn
  • een scheutje rode wijnazijn
  • 6 eetlepel slaolie
  • peper
  • zout
  • 400 g gezouten spek
  • boter
  • 200 g zuurdesembrood
  • een scheutje olijfolie
  • 1 teentje look
  • 4 ei
  • een scheut natuurazijn
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een vergiet
  • een garde
  • keukenpapier
  • een schuimspaan

Partners

Bereiding

Was de krop krulandijvie en laat uitlekken.

tip
Je kan de krulandijvie vervangen door een sla naar keuze.

Neem een mengschaal en verzamel alle ingrediënten voor de vinaigrette. Meng de mosterd en de azijn met de garde.

Leng de vinaigrette aan met slaolie. Blijf kloppen tot je een gladde saus krijgt. Proef en kruid met wat peper van de molen en een snuif zout.

Snijd het zwoerd van de plakken spek en verwijder eventuele stukjes kraakbeen. Snijd het spek in reepjes (lardons).

Smelt een klont boter in een pan en bak er het spek in. Kruid met peper. Het spek is al gezouten, dus extra kruiden met zout is niet nodig.

Snijd het brood in dobbelsteentjes. Naargelang persoonlijke smaak kan je de korst behouden of verwijderen.

Doe een scheutje olijfolie en een klont boter in een tweede pan op het vuur.

Kneus en pel de knoflook. Snijd de teen in fijne schijfjes en doe ze in de pan.

Bak de croutons goudbruin op een matig vuur. Schud de pan regelmatig op.

Blus de spekreepjes af met een scheutje rode wijnazijn om ze een zurige toets te geven.

De eieren pocheren

Breek de eieren in aparte kommetjes.

Breng een pot water aan de kook en voeg er een flinke scheut azijn aan toe.

Draai het vuur wat zachter zodat het water niet te hard kookt.

Roer met een lepel of een garde in het water tot er een kleine draaikolk ontstaat.

Voeg nu een voor een de eieren toe en laat ze 3 minuten rustig pocheren in het zacht kokende water.

Schep de eieren uit het kokende water en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

tip
Je kan de eieren op voorhand pocheren. Je volgt gewoon de basistechniek en laat ze achteraf uitlekken in een kommetje met ijswater.

Afwerken en serveren

Kruid de krulandijvie met peper en voeg naar eigen smaak de vinaigrette toe. Meng goed zodat de saus zich kan verspreiden.

Voeg de gebakken spekreepjes en de croutons toe.

Werk de salade af met een gepocheerd ei en een snuifje zout.

Salade Lyonnaise