Rundvlees Stroganoff met rijst

De rijke Russische familie Stroganov gaf haar naam aan een lekker éénpansgerecht met rundvlees. Jeroen maakt een ‘snelle’ versie klaar, zonder poespas, maar met bijzonder veel smaak. Serveer er rijst ‘pilav’ bij en dan krijg je een stevige maaltijd, perfect om elke kleine en grote honger te stillen.

Ingrediënten

  • 400 g rijst
  • 80 cl water
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 blaadje laurier
  • 1 klontje boter
  • peper
  • zout
  • 500 g rundsvlees
  • 250 g champignon
  • 12 augurk
  • 1 teentje look
  • 1 ui
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 40 g tomatenpuree
  • 1 cognac
  • 2 dl zure room
  • 1 klontje boter
  • peper
  • zout

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de rijst: (stijl 'pilav')

Pel en snipper de ui fijn.

Zet een stoofpot op een matig vuur en doe er een scheutje olijfolie in.

Stoof de snippers ui glazig en voeg na een paar minuten de rijst toe. Roer de rijst om en laat deze kort stoven.

Schenk het water in de pot. Respecteer een verhouding 1/3 rijst en 2/3 water.

Opmerking: In de plaats van water kan je ook groente- of kippenbouillon gebruiken.

Voeg de laurier toe, zet het deksel op de pot en gaar de rijst op een zacht vuur.

Zodra de rijst al het water heeft opgenomen en gaar is, voeg je een klontje boter toe. Laat de boter smelten en hou de rijst warm.

Roer de rijst om, vlak voor het serveren. Proef en voeg naar smaak wat peper en zout toe.

Voor de rundvleesbereiding

Haal het vlees op voorhand uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur komt.

Pel en snipper de ui fijn. Pel de knoflook en plet het teentje tot pulp. Hak ook de zure augurken grof. Straks gaat alles in de pan.

Maak (indien nodig) de paddenstoelen schoon en snij ze in kwartjes.

Snij het rundvlees in dikke plakken van zo’n 1,5 cm dik. Snij deze plakken vervolgens in repen van ongeveer 1 centimeter breed.

Verhit een (diepe) braadpan en smelt er een klontje boter in.

Bak het vlees op een stevig vuur tot het een korstje krijgt. Kruid de reepjes met wat peper en een beetje zout.

Opmerking: Bak niet teveel vlees in één keer, zodat het niet gaat ‘koken’.

Schep het vlees uit de pan en zet het even aan de kant. Laat de braadjus in de pan.

Zet de braadpan meteen weer op het vuur. Voeg wat extra boter toe en bak de stukjes padenstoel in de braadresten van het vlees. Kruid de champignons met wat peper en zout.

Voeg na enkele minuten de snippers ui en de lookpulp toe. Door deze pas later toe te voegen zullen ze niet verbranden.

Schep de tomatenpuree bij de paddenstoelen en strooi er het paprikapoeder over. Roer en laat de puree even meebakken.

Zet het vuur zachter en voeg de kort gebakken reepjes vlees toe.

Voeg de stukjes zure augurk toe en schenk er even later een flinke scheut cognac toe.

Flambeer het gerecht. Let op: Flambeer nooit onder de dampkap, want dat kan brandgevaar opleveren.

Zodra de alcohol verdwenen is schep je de zure room in de pan. Roer tot je een egale saus krijgt.

Laat het gerecht nog heel even pruttelen. Let erop dat de saus niet te sterk inkookt.

Proef het gerecht en voeg naar smaak nog wat peper van de molen en een snuifje zout toe.

Rundvlees Stroganoff met rijst