Rundvlees met wintergroenten gesmoord in bier

Jeroen zet een pot winterse gezelligheid op tafel met een bijzonder bugdetvriendelijk stuk rundvlees. De bavette van het rund is misschien minder bekend, maar dat stuk vlees is ideaal voor zijn stoofschotel met bier en groentjes. Hou er wel rekening mee dat we hier aan slow cooking doen en dat de stoofpot zo’n 3 uur moet garen in de oven.

Ingrediënten

  • 800 g rundsvlees
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 preistronk
  • 5 stengel selder
  • 3 raap
  • 8 aardappel
  • 3 teentje look
  • 3 blaadje laurier
  • 2 takje tijm
  • 2 flesje blond bier
  • 1 liter blanke fond
  • 1 klontje boter
  • peper
  • zout

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Rundvlees met wintergroenten gesmoord in bier

Zet een ruime ovenvaste stoofpot op het vuur en smelt daarin een klont boter.

Snij het vlees in grove stukken en kleur het vlees goudbruin in de hete boter. Zet het vuur wat lager.

Pel de ui en schil de wortel. Snij de groenten in grove stukken en voeg ze toe aan de stoofpot.

Snij het donkergorene loof van de prei en snij de stam overlangs door. Was de prei zorgvuldig onder stromend water en snij ze in grove stukken die je toevoegt aan de pot.

Was de selder en snij de stengels grof. Voeg ook deze groente toe aan de stoofpot.

Schil de rapen, snij ze in dikke partjes en laat ze meestoven met het vlees en de andere groenten.

Was de kleine aardappelen en voeg ze ongeschild en ongesneden toe aan de stoofpot, samen met de teentjes look (die je vooraf enkel even kneust), de verse tijm en de blaadjes laurier.

Roer alles om en laat de schotel enkele minuten verder stoven.

Schenk het bier in de stoofpot, samen met de blanke fond. Tip: Je gebruikt het best blanke kalfsfond. Verse kippenfond is een alternatief. Het is ook mogelijk om geen fond te gebruiken en de ingrediënten enkel in bier te garen.

Kruid het vlees en de groenten met wat peper van de molen en een snuif zout (naar smaak).

Verwarm de oven voor op 150°C.

Laat de winterse stoofschotel even tot aan het kookpunt komen, plaats het deksel op de pot en laat het gerecht minstens 3 uur garen in de oven van 150°C. Controleer of het vlees door en door gaar is.

Zet de pot op tafel en laat iedereen maar opscheppen.

Rundvlees met wintergroenten gesmoord in bier