Rundvlees met gebakken champignons en rijst

Op vakantie ontdek je al eens iets nieuws. Jeroen leerde dit gerecht afgelopen zomer kennen en serveert het nu als dagelijkse kost. Snel en simpel, meer moet dat niet zijn in de Japanse keuken. De reepjes rundvlees worden gemarineerd en gebakken in een teriyakisaus, waardoor ze een speciale glans (teri) krijgen.

Ingrediënten

  • 0 olijfolie
  • 1 ajuin
  • 250 g basmatirijst
  • 1 dl sojasaus
  • 1 dl sake
  • 1 dl mirin
  • 3 eetlepel kristalsuiker
  • 400 g rundvlees
  • 40 g gember
  • 1 teen knoflook
  • 0.5 rode chilipeper
  • 1 ajuin
  • 500 g shiitake
  • 0 boter
  • 4 stengels lente-ui

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Bereiding

Verhit een scheut olijfolie in een pan.

Pel de ui en snijd hem fijn. Stoof de snippers in de olie.

Doe de rijst bij de ui en giet er een dubbele hoeveelheid water bij.

tip
Om rijst te koken, gebruik je altijd twee hoeveelheden vocht op één hoeveelheid rijst.

Maak de teriyakisaus. Meng de sojasaus, de sake en de mirin in een kommetje. Voeg de suiker toe en roer goed.

Neem het stuk rundvlees erbij en snijd het in reepjes die ongeveer één cm breed zijn.

Marineer de reepjes rundvlees in de teriyakisaus.

Schil de gember. Kneus en pel de knoflook. Snijd de gember en de teen look in flinterdunne schijfjes.

Snijd ook de chilipeper fijn.

Pel en halveer de ui. Snijd hem in halve ringen.

Maak de shiitakes schoon, verwijder de harde steeltjes en snijd ze in stukken.

Verhit een pan op een stevig vuur. Gun de pan de tijd om gloeiend heet te worden.

Smelt een klontje boter in de pan en bak er het vlees in.

Doe er de ui, de gember, de look, de chilipeper en de shiitakes bij en laat even ‘glaceren’.

Voeg nog enkele lepels teriyakisaus toe.

Verdeel de rijst in serveerkommetjes. Schep er de reepjes rundvlees met groenten bovenop.

Werk af met wat fijngesnipperde lente-ui.

Rundvlees met gebakken champignons en rijst