Runderburger met chorizo en tomatenaioli

Deze burger is geïnspireerd op de Spaanse Pan Catalan. Het broodje wordt ingesmeerd met knoflook en tomaat en daarop komt een sappige runderburger met chorizo en Manchegokaas. Jeroen werkt het af met aioli, een saus op basis van brood.

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • peper
  • zout
  • gerookt paprikapoeder
  • 200 g chorizo
  • 50 g paneermeel
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 sneden wit brood
  • een scheutje melk
  • 1 eierdooier
  • 1 koffielepel mosterd
  • 40 g zongedroogde tomaten
  • 2 koffielepels tomatenpuree
  • 1 koffielepel sambal
  • 0.5 teen knoflook
  • 2 dl arachideolie
  • 1 rode ui
  • veldsla
  • 2 tomaat
  • 100 g Manchego
  • 4 hamburgerbroodje
  • olijfolie
  • 0.5 teen knoflook

Benodigdheden

  • een maatbeker
  • een barbecue

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De burgers

Meng het gehakt met het ei en kruid met peper, zout en gerookt paprikapoeder.

Snijd de chorizo in kleine blokjes en kneed het door het gehakt.

Doe paneermeel bij het vlees en kneed goed. Rits de blaadjes van de rozemarijn en snipper ze wat fijner. Kneed ze ook door het gehakt.

Vorm platte hamburgers.

De aioli

Haal de korsten van het brood en snijd het kruim in blokjes. Doe de broodblokjes in een hoge maatbeker en giet er een scheutje melk bij. Laat even weken.

Doe er de eierdooier en de mosterd bij.

Snijd de zongedroogde tomaten wat kleiner en doe ze bij de saus.

Voeg er de tomatenpuree, de sambal en de knoflook aan toe. Kruid met gerookt paprikapoeder.

Giet er de arachideolie bij en mix met een staafmixer tot aioli.

Breng op smaak met een snuifje zout.

Afwerken en serveren

Verwarm de barbecue.

Pel de ui en snijd hem in ringen.

Spoel de veldsla en laat hem uitlekken in een vergiet.

Snijd de tomaat en de Manchego in plakjes. Houd nog wat tomaat apart om de broodjes in te smeren.

Snijd de broodjes open met een gekarteld mes en besprenkel beide kanten met olijfolie. Rooster ze kort op de barbecue.

Bak intussen de hamburgers aan beide kanten op de barbecue. Leg er een plak Manchego op en laat smelten.

Wrijf de geroosterde broodjes in met knoflook. Duw er de resterende tomaat op uit.

Lepel wat aioli op het broodje.

Doe een toef veldsla op de broodjes. Leg er enkele plakken tomaat, wat uiringen en een hamburger met kaas op.

Bedek de broodjes met de bovenste helft en serveer meteen.

Runderburger met chorizo en tomatenaioli