Rundbrochetten met aardappel-bloemkoolsalade

Zolang de zon voldoende komt piepen mag de barbecue z’n kunsten bewijzen. Dit gerecht met forse zelfgemaakte rundbrochetten met aardappelen, verse bloemkool en een rijkelijk stevige tartaarsaus is puur genieten, zonder gedoe. De smaken zijn klassiek en ze zijn garandeerd de favoriet van jong en oud. Stook de kolen tijdig gloeiend heet…

Ingrediënten

  • 1 kg rundsvlees
  • 1 ui
  • 1.5 dl olijfolie
  • 2 teentje look
  • 2 takje rozemarijn
  • 4 takje tijm
  • 1 koffielepel peperbolletjes
  • 0.5 citroen
  • snuifje zout
  • 1 kg aardappel
  • 1 bloemkool
  • peterselie
  • kervel
  • dragon
  • bieslook
  • 1 eetlepel augurk
  • 1 eetlepel mayonaise
  • peper
  • 2 zanddeeg
  • 2 ei

Benodigdheden

  • stevige houten satéstokjes
  • een barbecue

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Rundbrochetten met aardappel-bloemkoolsalade

Leg de satéstokjes enkele uren op voorhand in koud water. Geweekte (houten) satéstokjes verbranden niet snel boven de hete grill. Je kan ook herbruikbare spiezen van metaal gebruiken.

Bereid de bbq voor op een grillbeurt. Stook het toestel tijdig bloedheet.

Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

Plet de peperbollen, samen met de gepelde looktenen en een flinke snuif grof zout in de vijzel.

Spoel de verse kruiden en doe de blaadjes van de rozemarijn en de tijm in de vijzel. Kneus en stamp alles tot alle smaken gemengd zijn.

Schenk de olijfolie bij het mengsel en voeg wat vers citroensap toe. Stamp alles een laatste keer tot een aromatische marinade.

Snij de dikke steak in gelijke blokjes van ongeveer 4 bij 4 centimeter. Gebruik een vlijmscherp mes!

Doe de stukken vlees – die eruit zien als mini-steaks – in een schaal en meng er de kruidenmarinade doorheen.

Laat de stukken rund smaken opnemen, terwijl je de tartaarsaus maakt. Geef het vlees hiervoor gerust een half uurtje de tijd.

Schil de aardappelen, snij ze in grove stukken en kook ze gaar in water met wat zout.

Maak intussen de bloemkool schoon, snij ze in hapklare roosjes en spoel ze schoon. Het taaie ‘hart’ van de bloemkool, dat bij de steel zit, gebruik je niet.

Laat de stukken bloemkool een kleine 10 minuten meekoken met de aardappelen, tot ze beetgaar zijn. Zo spaar je een kookpot en energie uit.

Laat de gekookte aardappelen met bloemkool uitlekken en afkoelen.

Kook de eieren hard en koel ze in ijskoud water.

Verzamel de kervel, de dragon, de bieslook en de peterselie. Taaie stengels verwijder je. Jonge kruidenstengels kan je mee fijn hakken.

Doe de royale portie gehakte kruiden in een mengschaal. Hak de augurken in kleine stukjes en doe ze met de kappers bij de kruiden.

Pel de gekoelde eieren en snij ze grof. Doe ze in de mengkom met kruiden en plet alle ingrediënten fijn met een vork.

Schep er een beetje mayonaise overheen en roer. Voeg enkel meer mayonaise toe als de rijke tartaarsaus nog te stevig is. Je kan ook verse mayonaise maken.

Proef en kruid de tartaarsaus met peper en zout en verhuis ze naar de koelkast.

tip Voor op de friet mag de tartaarsaus meer mayonaise bevatten. Voor deze salade mag de saus best stevig zijn en boordevol garnituur zitten.

Pel de dikke ui en snij hem in kwarten. Snij elk kwart vervolgens nog eens middendoor. Pluk de stukken ‘rok’ van de ui los.

Prik 3 tot 4 stukken vlees op elke satéstok, telkens afgewisseld met een stuk ui.

tip Grote stukken kruiden die aan het vlees kleven pluk je best weg. Het groen van de marinade kan verbranden op de barbecue.

Stook de bbq flink heet en leg de brochetten op de bloedhete grill. Draai ze na 5 minuten om en laat het vlees naar persoonlijke smaak verder garen, afhankelijk van je favoriete bakwijze voor rundvlees. (van ‘bleu’ tot ‘bien cuit’)

tip Wanneer het vlees een bbq-korstje heeft, kan je de satéstokjes rechtop vastklemmen tussen de grill. Zo kan het rundvlees op de brochetten op het gemak verder garen, zonder rechtstreeks contact te maken met het heet metaal van het grillrooster.

Roer een bescheiden deel van de tartaarsaus door de afgekoelde mix van aardappelen en bloemkool.

Serveer elke hongerige mens een spies met versgebakken vlees bovenop een portie van de bloemkool-aardappelsalade.

Verzamel de rest van de tartaarsaus in een potje en zet ze op de tafel.

Rundbrochetten met aardappel-bloemkoolsalade