Rucola- en courgettesoep met venusschelpen

Een kom lekkere venusschelpjes waar een frisgroen soepje op basis van courgette en rucola over geschonken wordt. Het gerecht wordt afgewerkt met gremolata – een combinatie van peterselie, citroenschil en knoflook.

Ingrediënten

  • 2 kg venusschelpen
  • 0 peper
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 enkele blaadjes laurier
  • 5 dl witte wijn
  • 0 olijfolie
  • 2 ajuin
  • 2 stengels selder
  • 1 courgette
  • 2 tenen knoflook
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 bussel rucola
  • 0 boter
  • 0.5 bussel peterselie
  • 1 teen knoflook
  • 1 citroen

Benodigdheden

  • een staafmixer
  • een zeef

Partners

Bereiding

De soep

Was de schelpen grondig.

Zet een grote pot op het vuur met de schelpjes. Kruid ze met peper en leg enkele takjes tijm en enkele blaadjes laurier in de pot.

Giet er de wijn bij en laat garen met een deksel op de pan. De schelpjes zijn gaar als ze open zijn.

Zet een grote soepketel op het vuur met een flinke scheut olijfolie.

Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de olie.

Snijd de selder en de courgette ook grof en stoof ze met de uien.

Kneus en pel de knoflook. Snijd de tenen grof en doe ze in de soepketel.

Leg enkele takjes tijm en enkele blaadjes laurier in de soep.

Zeef het vocht van de venusschelpjes en doe het bij de soepgroenten. Doe er eventueel nog wat warme bouillon of water bij.

Laat de soep op een zacht vuur pruttelen tot de groenten helemaal gaar zijn.

Haal de tijm en de laurier uit de soep.

Doe de rucola bij de soep. Mix de soep met de staafmixer en voeg er een klontje boter aan toe zodat ze mooi gaat glanzen.

Giet de soep door een zeef.

De gremolata

Snipper de peterselie.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes.

Rasp de schil van de citroen (zeste).

Meng de peterselie met de knoflookpulp en de citroenzeste.

Afwerken en serveren

Doe wat van de venusschelpen in een diep bord of een kommetje.

Schenk er soep over en werk af met een lepel gremolata.

Rucola- en courgettesoep met venusschelpen