Roze zalm met gebakken bloemkool, aardappelen en spek

Elk gezin heeft zo zijn gerechten die regelmatig op tafel verschijnen. Misschien is dit er wel een dat jullie short list haalt. De vis-vleesbereiding is eenvoudig en tegelijk bijzonder smakelijk. Wie lust deze ingrediënten niet? Jeroen zet gebakken zalm met bloemkool, aardappelen en spekjes op het menu, en het zal hem benieuwen of jij hier even verzot op bent.

Ingrediënten

  • 4 zalmfilet
  • 200 g gerookt spek
  • 800 g aardappel
  • 1 bloemkool
  • 1 sjalot
  • 60 g rucola
  • 0.5 citroen
  • 0.25 peterselie
  • walnotenolie
  • balsamico
  • tijm
  • boter
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De roze zalm met gebakken bloemkool, aardappelen en spek

Schil de vastkokende aardappelen en snij ze in hapklare stukken of brede schijven. Kook ze in minder dan 20 minuten beetgaar in water met een snuif zout.

Verwijder het loof van de bloemkool en verdeel de groente in middelgrote roosjes. Spoel de stukjes schoon.

Kook de roosjes bloemkool beetgaar. (Kook ze 5 minuten mee met de aardappelen of gaar ze kort in een aparte pot kokend water.) Controleer of de stukken groente voldoende gaar zijn, door met een mesje in het taaiere steelstukje van een bloemkoolroos te prikken.

Koel de stukken bloemkool en aardappel deels af onder koud stromend water. Laat alles uitlekken en zet de aardappelen en stukken bloemkool opzij.

Pel de sjalot en snij ze in matig fijne stukjes.

Snij het stuk zwoerd van het gerookt spek. Verwijder ook restjes kraakbeen. Snij het vlees eerst in dikke plakjes en vervolgens in blokjes of reepjes van zo'n halve centimeter breed. (lardons)

Verhit een scheutje olijfolie in een (zeer) ruime braadpan. Bak de spekblokjes goudbruin. Voeg dan pas de snippers sjalot toe en stoof ze glazig tussen het spek.

Smelt een klont boter in een braadpan en voeg ook een scheutje olijfolie toe. Kruid de porties roze zalm met een snuif zout en peper van de molen.

Bak de porties roze zalm op de velkant in het heet braadvet. Gebruik een matig vuur zodat de vis rustig gaart tot in de kern, zonder uit te drogen. De kleur van het visvlees verbleekt, en zo ontdek je wanneer de zalm voldoende gaar is. Draai de stukken vis één keer om en een minuut later is de klus geklaard.

Schep de beetgare stukken aardappel en de bloemkoolroosjes in de pan met spek en sjalot. Roer even en kruid de inhoud met wat peper van de molen en een snuif zout.

Laat de aardappelstukken en de bloemkool enkele minuten zacht bakken. Leg er tussendoor enkele kleine klontjes boter bovenop.

Roer regelmatig of schud de ingrediënten op (als je er de handigheid voor hebt).

Rits intussen de blaadjes tijm los en hak ze zo fijn mogelijk. Strooi de tijm over de pan met gebakken bloemkool en aardappelen. Roer even.

Hak het loof van de peterselie zeer fijn en hou het even opzij.

Spoel de rucola en laat de blaadjes notensla uitlekken.

Meng een flinke scheut notenolie met een beetje balsamico. Roer en kruid de snelle vinaigrette met peper en zout.

Knijp vers citroensap over de pan met bloemkool, strooi er de gehakte peterselie bij en roer.

Serveer op elk bord een flinke schep gebakken bloemkool met spek en aardappelen.

Leg er een portie gebakken zalm bovenop, wat rucola en eindig met een lepeltje vinaigrette.

Roze zalm met gebakken bloemkool, aardappelen en spek