Rotolo met tomatensaus

Een authentieke rotolo is een formidabel pastagerecht. De rotolo met huisgemaakt pastadeeg wordt gevuld met een gladde garnituur en tenslotte in tomatensaus gegratineerd in de oven.

Ingrediënten

  • 400 g 00-bloem
  • 4 ei
  • een snuif zout
  • zout
  • 2 eetlepel olijfolie
  • olijfolie
  • 5 eierdooier
  • een flinke klont boter
  • 2 bakje Parijse champignons
  • 1 sjalot
  • 3 teentje look
  • 500 g spinazie
  • peper
  • 250 g ricotta
  • 1 citroen
  • bloem
  • 1 ajuin
  • enkele takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 flinke snuif gedroogde oregano
  • 3 koffielepel tomatenpuree
  • 2 dl witte wijn
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 5 dl passata
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 50 g panko

Benodigdheden

  • Een neteldoek
  • een keukenmachine met de deeghaak
  • een ovenschaal

Partners

Bereiding

Bereiding

Doe de 00-bloem met het zout en de eieren in een mengkom. Zet de deeghaak op de keukenmachine en laat het geheel lang kneden tot je een egaal deeg bekomt.

Voeg er de olijfolie tijdens het kneden aan toe. Doe er tenslotte de 3 eierdooiers en laat rustig verder kneden.

Zet een pan met een klont boter op het vuur. Snijd de champignons in stukken en stoof ze aan in de hete vetstof.

Snipper een sjalot fijn en laat ze meestoven, gevolgd door de fijngesneden teentjes look en de spinazie. Breng de groenten op smaak met peper en zout.

Laat de groenten vervolgens uitlekken in een vergiet tot het vocht weg is.

Haal het deeg uit de kom en laat rusten onder een handdoek.

Doe het spinaziebeslag in de beker van de blender, gevolgd door de ricotta, peper, zout en de citroenzeste. Mix het geheel fijn en laat vervolgens afkoelen.

Bestuif je werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een rechthoek met behulp van een deegrol.

Strijk het beslag uit over het rechthoekige deeg, maar niet tot de aan de rand.

Smeer de randen in met dorure.

Rol het deeg dicht tot een worst en rol het vervolgens op in een neteldoek. Bind de zijkanten toe.

Kook de worst in ongeveer 25 minuten gaar in kokend water.

Verwarm de oven voor op de grillstand.

Zet een casserole met een flinke scheut olijfolie op het vuur. Snijd de ajuin fijn en stoof ze aan in de hete olie.

Pel en plet een teentje look. Laat meestoven met de ajuin.

Breng de groenten verder op smaak met een takje rozemarijn, enkele fijngesneden takjes tijm, oregano en de tomatenpuree.

Blus het geheel vervolgens met de witte wijn en laat de wijn inkoken.

Voeg er de tomatenblokjes aan toe gevolgd door de passata, een scheut water, peper en zout.

Giet de rotolo af en laat even afkoelen.

Neem een ovenschaal en verdeel er wat tomatensaus over.

Haal de rotolo uit het neteldoek, snijd hem in dikke schijven en leg ze in de saus. Doe er een laag tomatensaus over.

Meng de Parmezaanse kaas met de panko en de olijfolie. Verdeel het mengsel over de ovenschaal.

Schuif de ovenschaal onder de grill gedurende 10 minuten ongeveer.

Schep de rotolo met spinazie in tomatensaus op een bord.

Rotolo met tomatensaus