Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

een deegrol een vijzel met stamper een siliconen matje of een vel bakpapier een cocotte een pureestamper

Bereiding

De rode bieten

Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht).

Was de rode bieten en dep ze droog.

Meng het zout met de bloem en een scheutje water. Kneed tot een stevig deeg.

Rooster het komijnzaad en het korianderzaad kort in een droge pan zonder vetstof. Plet de specerijen in een vijzel en kneed ze door het zoutdeeg.

Rol het deeg uit met een deegrol tot ongeveer 1 cm dikte. Steek cirkels uit en vouw het deeg rond de biet zodat elke biet een jasje krijgt.

Bekleed een bakplaat met een siliconen matje of een vel bakpapier.

Leg de bieten in een ovenschaal en laat ze een uur garen in de voorverwarmde oven.

De rosbief

Smelt een klont boter in een grote cocotte.

Kruid de rosbief met peper en zout.

Korst het vlees rondom aan in de boter.

Spoel de selder en schil de wortelen. Snijd ze in stukken. Pel de uien en snijd ze ook in stukken.

Leg de uien naast de rosbief in de cocotte. Doe er de selder en de wortelen bij. Leg het vlees op de groenten.

Doe de kruidnagel, tijm en laurier in de cocotte. Voeg er een scheutje water aan toe en leg eventueel een stukje vet op het vlees.

Laat de rosbief 25 minuten* garen onder een deksel op een zacht vuur.

TIP

*Voor rosbief reken je 25 minuten gaartijd per kilogram. Een grotere rosbief moet dus langer garen. Vergeet het vlees niet te laten rusten na de baktijd.

Draai het vlees om en haal de cocotte van het vuur. Laat 25 minuten afgedekt rusten.

De waterkerspuree

Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.

Spoel de waterkers en laat uitlekken in een vergiet.

Plet de aardappelen tot puree met boter, melk, eierdooiers en mierikswortelpasta. Hak de waterkers wat fijner en meng door de puree. Houd enkele takjes waterkers opzij voor de afwerking.

Afwerken en serveren

Haal de rode bieten uit de oven en laat ze een beetje afkoelen. Breek de zoutkorst open en haal de bieten eruit. Pel de bieten en snijd ze in stukken.

Sprenkel een likje olijfolie en een beetje balsamicoazijn over de bieten. Kruid met wat versgemalen peper.

Snijd de rosbief in plakken.

Serveer het vlees met de waterkerspuree en de bieten. Werk af met een toefje waterkers.

4 personen

50 minuten + 1 uur gaartijd

Benodigdheden:

een deegrol een vijzel met stamper een siliconen matje of een vel bakpapier een cocotte een pureestamper

Ingrediënten

Rosbief met rode biet in zoutkorst en waterkerspuree

We hebben al vis in een zoutkorst klaargemaakt, maar het kan ook met sommige groenten. Rode bieten bijvoorbeeld, die je serveert met rosbief en waterkerspuree. Een heerlijke maaltijd.

Bereiding

De rode bieten

Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht).

Was de rode bieten en dep ze droog.

Meng het zout met de bloem en een scheutje water. Kneed tot een stevig deeg.

Rooster het komijnzaad en het korianderzaad kort in een droge pan zonder vetstof. Plet de specerijen in een vijzel en kneed ze door het zoutdeeg.

Rol het deeg uit met een deegrol tot ongeveer 1 cm dikte. Steek cirkels uit en vouw het deeg rond de biet zodat elke biet een jasje krijgt.

Bekleed een bakplaat met een siliconen matje of een vel bakpapier.

Leg de bieten in een ovenschaal en laat ze een uur garen in de voorverwarmde oven.

De rosbief

Smelt een klont boter in een grote cocotte.

Kruid de rosbief met peper en zout.

Korst het vlees rondom aan in de boter.

Spoel de selder en schil de wortelen. Snijd ze in stukken. Pel de uien en snijd ze ook in stukken.

Leg de uien naast de rosbief in de cocotte. Doe er de selder en de wortelen bij. Leg het vlees op de groenten.

Doe de kruidnagel, tijm en laurier in de cocotte. Voeg er een scheutje water aan toe en leg eventueel een stukje vet op het vlees.

Laat de rosbief 25 minuten* garen onder een deksel op een zacht vuur.

TIP

*Voor rosbief reken je 25 minuten gaartijd per kilogram. Een grotere rosbief moet dus langer garen. Vergeet het vlees niet te laten rusten na de baktijd.

Draai het vlees om en haal de cocotte van het vuur. Laat 25 minuten afgedekt rusten.

De waterkerspuree

Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.

Spoel de waterkers en laat uitlekken in een vergiet.

Plet de aardappelen tot puree met boter, melk, eierdooiers en mierikswortelpasta. Hak de waterkers wat fijner en meng door de puree. Houd enkele takjes waterkers opzij voor de afwerking.

Afwerken en serveren

Haal de rode bieten uit de oven en laat ze een beetje afkoelen. Breek de zoutkorst open en haal de bieten eruit. Pel de bieten en snijd ze in stukken.

Sprenkel een likje olijfolie en een beetje balsamicoazijn over de bieten. Kruid met wat versgemalen peper.

Snijd de rosbief in plakken.

Serveer het vlees met de waterkerspuree en de bieten. Werk af met een toefje waterkers.

Dagelijkse Kost een.be