Rosbief en een lauw-warme salade met biet en aardappel

Iedereen kan de perfecte rosbief bakken. Volg de drie stappen en dan kan er niks mis gaan. Het begint op het fornuis, daarna is de oven aan de beurt en tenslotte las je een rustpauze in.

Jeroen serveert het vlees met een lauw-warme salade. ’t Is een mix van geroosterde bieten en aardappelen met een koude salade van waterkers, noten en blauwe kaas. Dit klinkt misschien een beetje ongewoon, maar ik kan iedereen aanraden om het te proberen. Zo kook je hedendaags, maar alle smaken zijn en blijven herkenbaar.

Ingrediënten

  • 1 kg rosbief
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 teentje look
  • 3 takje tijm
  • 2 blaadje laurier
  • 1 kruidnagel
  • peper
  • zout
  • zeezout
  • 6 rode biet
  • 8 aardappel
  • 3 blaadje laurier
  • 3 takje tijm
  • scheutje balsamico
  • olijfolie
  • peper
  • zeezout
  • 200 g blauwschimmelkaas
  • 2 bussel waterkers
  • 50 g walnoten
  • scheutje olijfolie
  • scheutje balsamico

Benodigdheden

  • een ovenvaste (stoof)pot met deksel
  • een braadslede of ovenschaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De vleesbereiding

Laat het stuk rosbief op kamertemperatuur komen. Haal het vlees een uur vooraf uit de koelkast.

Schil de wortel en snij hem in fijne stukjes. Doe hetzelfde met de uien.

Verwarm de oven voor tot 180°C.

Smelt een klont boter in een ovenvaste stoofpot op een matig vuur en kruid het vlees met voldoende peper en zout.

Leg de rosbief in de pot met bruisende boter en geef hem onder en boven een goudbruin korstje.

Vermijd dat de boter verbrandt. Voeg eventueel extra klontjes koude boter toe.

Schep het vlees uit de pot en doe de groenten erin. Voeg ook een fijn gehakt teentje look toe, blaadjes laurier, takjes tijm en een kruidnagel. Roer en laat alles een paar minuten stoven op een zacht vuur. Schenk eventueel een bodempje water in de pot, waarmee je de aanbaksels kan losroeren.

Leg de rosbief (en het plakje vet) bovenop de groenten, plaats het deksel op de pot en schuif het vlees in de warme oven. Bak de rosbief 25 minuten op 180°C. Het stukje rundvet zorgt voor extra smaak in de saus.

Opmerking: Bak je meer of minder rosbief? Reken een baktijd van 25 minuten per kilogram vlees of 2.30 minuten per 100 g vlees.

Neem de pot met rosbief tijdig uit de oven en draai het stuk vlees om. Laat het vlees even lang rusten als wat de gaartijd was. bv. 1 kg rosbief laat je dus 25 minuten rusten, in de pot, zodat het vlees niet koud wordt.

De geroosterde groenten

Spoel de kleine rode bieten en de aardappelen schoon. Snij de beide (ongeschild) in gelijke partjes of kwartjes en leg ze in een ruime ovenschaal.

Schenk er een royale scheut olijfolie over, wat grof zeezout, en peper van de molen. Verdeel er blaadjes laurier, takjes tijm en een verscheurde tak rozemarijn over. Druppel er een scheut balsamico over en schuif de schaal in de oven van 200°C, gedurende 30 tot 40 minuten.

De koude salade

Spoel de waterkers schoon en pluk de taaiste stelen weg.
Verbrokkel het stuk blauwschimmelkaas en hak de walnoten grof.
Verzamel alles in een ruime serveerschaal en schenk er wat fijne olijfolie over en een scheutje balsamico.

Afwerken en serveren

Schep de warme partjes aardappelen biet bovenop de salade en meng alles voorzichtig.
Snij de rosbief (haaks op de vezel van het vlees) in gelijke plakken. Gebruik hiervoor een vlijmscherp mes.
Verwarm ondertussen de pot met gestoofde ui, wortel en braadjus van het vlees. Dit is de saus.
Leg op elk bord een paar sneden rosbief en strooi er een beetje grof zeezout en gemalen peper over. Lepel er saus bij en schep er lauwe salade met blauwe kaas over.
TIP: Strooi eens wat vers gemalen witte peper op de plakken rosbief. Die twee gaan ook zeer goed samen.
Rosbief en een lauw-warme salade met biet en aardappel