Ropa Vieja

Moros y cristianos is de Cubaanse versie van rijst met zwarte bonen. Je kunt het in zo goed als elk restaurant in Cuba krijgen. Jeroen maakt er Ropa Vieja bij. Letterlijk vertaald betekent de naam ‘oude kleren’, maar het is traag gegaard rundvlees dat in stukken uit elkaar valt na het garen.

Ingrediënten

  • 2 dl groentebouillon
  • boter
  • 800 g bavette
  • peper
  • zout
  • 2 ajuin
  • 2 tenen knoflook
  • 1 chilipeper
  • 3 rode paprika
  • gerookt paprikapoeder
  • komijn
  • 70 g tomatenpuree
  • 800 g tomatenblokjes
  • tijm
  • laurier
  • 200 g olijven
  • 50 g kappertjes
  • olijfolie
  • 2 sjalot
  • 1 koffielepel sambal
  • 800 g bonen
  • 250 g rijst

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Ropa Vieja

Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel bouillon te maken vind je hier.

Verwarm de oven voor tot 160 °C.

Smelt een klont boter in een stoofpot.

Kruid het vlees met peper en zout. Kleur het rondom in de boter.

Pel de uien en snijd ze in halve ringen.

Haal het vlees uit de stoofpot. Bak de uien in dezelfde vetstof.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn en plet ze met een mes. Doe de pulp bij de uien.

Verwijder de zaadjes van de chilipeper en snipper hem fijn. Doe de chili ook in de stoofpot.

Schil de paprika’s en verwijder de zaden en zaadlijsten. Snijd ze in reepjes en stoof ze mee aan.

Kruid de groenten met gerookt paprikapoeder en een flinke snuif komijn.

Doe er de tomatenpuree bij en laat even meebakken. Voeg er dan de tomatenblokjes uit blik aan toe.

Leg het vlees weer in de stoofpot. Giet er de bouillon bij tot het vlees onder staat. Kruid met zout, tijm en laurier.

Doe er de ontpitte olijven en de kappertjes bij. Zet een deksel op de pan en laat 3 uur garen in de voorverwarmde oven.

De bonen

Verwarm een scheut olijfolie in een pan.

Pel en snipper de sjalotten. Stoof ze in de olie.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes. Doe de pulp bij de sjalotten. Voeg er de sambal aan toe.

Giet wat vocht uit de blikken met bonen. Doe de bonen met een beetje vocht bij de sjalotten. Kruid met zout en komijn.

Afwerken en serveren

Kook de rijst gaar in gezouten water.

Haal de stoofpot uit de oven. Haal het vlees eruit en trek het in draadjes. Doe het weer bij de groenten.

Giet de rijst af.

Serveer de Ropa Vieja met de moros y cristianos.

Ropa Vieja