Roomdessert met verse aardbeien en meringue

Als de Belgische aardbeien hun jaarlijkse hoogdagen vieren, dan moet ervan geprofiteerd worden. Naar het schijnt zijn het eigenlijk ‘schijnbessen’, maar los van die biologische kwestie zijn ze vooral ongelooflijk lekker en de ideale inspiratiebron voor elke kok. Deze keer laat Jeroen de blozende vruchten een heerlijk roomdessert opvrolijken.

Ingrediënten

  • 250 g aardbeiencoulis
  • 3 ei
  • 50 g suiker
  • 25 g poeder voor vanillepudding
  • 125 g mascarpone
  • 125 g room
  • 150 g aardbeien
  • Roosvicee
  • 75 g suiker

Benodigdheden

  • een keukenweegschaal
  • 4 dessertglazen of coupes
  • een keukenmachine of handmixer
  • een (plastic) spuitzak
  • een gekarteld spuitmondje (‘douille’)

Partners

Bereiding

Het roomdessert

Verwarm de aardbeiencoulis op een zacht vuur.
Scheid de eieren. Voeg de suiker toe aan de dooiers en klop het mengsel tot een bleke ‘ruban’. Hou het eiwit bij voor later.
Strooi het poeder voor vanillepudding in het dooiermengsel en roer met de garde tot het volledig opgelost is.
Schenk het mengsel bij de warme aardbeiencoulis.
Blijf roeren met de garde tot de crème indikt. Hou het vuur zacht en laat het puddingpoeder z’n werk doen. Neem de pan daarna van het vuur.
Schep de mascarpone in een mengschaal en roer de kaas los. Voeg een klein scheutje room toe en roer tot je een glad mengsel krijgt.
Meet de room af. Klop de room half op met de garde. (Tot je een slagroom krijgt met de dikte van lopende yoghurt.)
Schep het marscarponemengsel bij de lauwwarme aardbeienpudding en roer grondig met de garde.
Schep er vervolgens de half opgeklopte room bij en roer opnieuw.
Verdeel het dikke maar vloeibare mengsel over de coupes. Laat het lichtroze roomdessert (minstens) een uur afkoelen in de koelkast. Let op: Hou in elk glas voldoende ruimte vrij voor een laagje verse aardbeien en wat meringueschuim.

Kort voor het serveren

Spoel de verse aardbeien onder zacht stromend water. Laat de vruchten uitlekken.

Verwijder de groene kroontjes en snij de vruchten in kwarten.

tip Verwijder de kroontjes van de aarbeien pas nadat je de vruchten gewassen hebt. Zo behouden de vruchten al hun smaak.

Klop het eiwit (dat je eerder opzij zette) tot een stevig schuim. Wie er de energie voor heeft, gebruikt een garde maar het kan natuurlijk ook met de keukenmachine of een handmixer.

Zodra het eiwit schuimig wordt, voeg je een klein scheutje Roosvicee (vruchtensiroop) toe en de suiker. Meng alles met de garde of laat de machine draaien tot je een hagelwitte zoete meringue hebt.

Knip het tipje van de spuitzak. Steek er een ronde of gekartelde ‘douille’ in en vul de spuitzak met de verse meringue.

Neem de coupes met opgesteven pudding erbij. Leg in elk glas een flink laagje verse aardbeien.

Spuit volgens je eigen fantasie toefjes meringue over elk dessert. Het hele oppervlak mag ermee bedekt zijn.

Gebruik een kleine gasbrander om de verse meringue een goudbruin laagje te geven. Beweeg in cirkels over het dessert, zodat de zoete meringue niet verbrandt.

Roomdessert met verse aardbeien en meringue