Ronde rozijnenkoeken

Jeroen laat vandaag zien dat zelf ronde rozijnenkoeken maken helemaal niet zo ingewikkeld is. Hij gebruikt bladerdeeg en vult het met abrikozenconfituur, pudding en rozijnen. Kant-en-klaar bladerdeeg is prima geschikt omdat het dun is uitgerold. Tijdens het bakken blaast het deeg op en wordt het lekker krokant.

Ingrediënten

  • 90 g suiker
  • 5 dl melk
  • 1 vanillestokje
  • 35 g puddingpoeder
  • 2 vel bladerdeeg
  • 200 g abrikozenconfituur
  • 200 g rozijn
  • 5 ei

Benodigdheden

  • een keukenmachine met klopper
  • plasticfolie
  • Een siliconen bakmat of bakpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De rozijnenkoeken

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Begin met de pudding. Splits de eieren en doe de eierdooiers in de kom van de keukenmachine. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik.

Doe de suiker bij de eierdooiers en klop tot ruban met de keukenmachine.
Verwarm de melk in een steelpannetje.
Snijd de vanillestok in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met de punt van een scherp mes. Doe de zaadjes en de peul bij de melk en laat even trekken.
Meng het puddingpoeder door de ruban.
Haal het vanillestokje uit de melk. Giet een klein beetje warme melk bij de ruban en roer los.
Giet de ruban bij de rest van de melk en laat op het vuur al roerend indikken tot je een stevige pudding krijgt.
Giet de pudding in een kom. Dek af met plasticfolie en druk de folie tot tegen de pudding zodat er geen vel op komt.
Laat de pudding volledig afkoelen in de koelkast.
Snijd de vellen bladerdeeg aan één kant recht. Leg de rechte kanten tegen elkaar zodat je een groot vel krijgt. Druk de raaklijn goed aan.
Snijd de zijkanten van het vel ook recht. Je hebt nu een grote rechthoek met boven- en onderaan een ronde kant.
Roer de abrikozenconfituur los en bestrijk er het bladerdeeg mee. Houd boven- en onderaan ongeveer 10 cm vrij.
Strijk een dun laagje pudding op de confituur en strooi er de rozijnen over.

Splits het ei voor de afwerking en klop de eierdooier los met wat water.

Bestrijk de boven- en onderkant van de rol met eierdooier.
Rol het eerste stukje van het deeg (zonder pudding en rozijnen) strak op. Rol dan wat losser zodat je een mooie rol krijgt.
Leg de rol minstens 30 minuten in de diepvriezer. De rol moet niet volledig bevroren zijn, maar je kan hem nu gemakkelijker snijden.
Verwarm de oven voor tot 190 °C.
Haal de rol uit de diepvriezer en snijd hem in plakken van 1,5 cm.
Leg de plakken op een bakplaat met bakpapier of een siliconenmat. Laat voldoende ruimte tussen de koeken want ze zwellen op. Bestrijk ze met losgeklopte eierdooier.
Bak ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Ronde rozijnenkoeken