Romige spaghetti met kruidenkaas en gerookte zalm

Ik durf te beweren dat elke pastaliefhebber deze spaghetti met plezier zal opeten. De Italiaanse deegslierten serveer ik met een romige saus met gestoofde prei, kruidenkaas en gerookte zalm.

Ingrediënten

  • 3 prei
  • 2 ui
  • 1 teentje look
  • 1 klontje boter
  • zout
  • 3 takje tijm
  • 2 blaadje laurier
  • 1 dl Noilly Prat
  • 3 dl room
  • 150 g kruidenkaas
  • 500 g spaghetti
  • 0.5 bussel bieslook
  • 8 plak gerookte zalm
  • peper

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Snij het donkerste loof en het wortelstuk van de stammen prei. Snij ze overlangs in twee en spoel de groente onder stromend water. Zorg ervoor dat restjes zand of aarde vantussen de compacte bladeren verdwijnen.

Pel de uien, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in fijne halve ringen.

Pel de look en plet het vruchtvlees tot pulp.

Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en smelt er een klont boter in.

Stoof daarin de halve uiringen en de lookpulp.

Snij elke stam prei eerst overlangs in kwarten en vervolgens in stukjes van een kleine centimeter breed. Doe de stukjes prei in de pot, roer en zet het vuur wat harder. Stoof de prei gedurende vijf minuten.

Vul een grote pot met water en breng het water aan de kook. Voeg een snuif zout toe. Gebruik veel water, want pasta wil zwemmen.

Knip enkele takjes tijm. Rits de blaadjes van de tijm en snipper ze met een scherp mes in zo klein mogelijke stukjes. Doe de snippers tijm samen met de laurierblaadjes in de pot met prei.

Schenk er de scheut Noilly Prat bij. Roer en laat de alcohol die in de droge vermout zit wegkoken.Opmerking: Wie geen droge Franse vermout in huis heeft, kan hem vervangen door een scheut witte wijn.

Schenk de room bij de gestoofde prei en doe ook de verse kruidenkaas in de pot. Roer en laat de roomkaas wegsmelten.  Zet het vuur zacht en laat de prei in roomsaus zo'n 10 minuten pruttelen.

Kook intussen de spaghetti beetgaar in het borrelende water. Ik reken een gaartijd die 1 minuut korter is dan wat de fabrikant adviseert. De spaghetti zal straks namelijk nog een beetje verder garen in de roomsaus.

Snipper de sprieten bieslook in zeer fijne stukjes. Wees niet te zuinig op het tuinkruid.

Snij de plakjes gerookte zalm in reepjes van ongeveer een centimeter breed.

Zet een kop met kookvocht van de pasta opzij. Giet de spaghetti af en stort de slierten in de pot met prei in roomsaus.

Voeg een scheutje van het kookvocht van de pasta toe en roer. Het water met zetmeel zorgt voor extra binding en glans.

Proef en kruid het gerecht met peper van de molen. Voeg enkel extra zout toe als de gerookte zalm niet te zout smaakt.

Roer de snippers bieslook en de reepjes gerookte zalm door de pasta.

Serveer de spaghetti met prei en zalm in een ruime serveerschaal en val aan.

Romige spaghetti met kruidenkaas en gerookte zalm