Romige pasta met ricotta, zure room, paprika en zongedroogde tomaten

Jeroen begint het nieuwe jaar met een eenvoudige maar lekkere vegetarische pasta. De romige tapenade is klaar in een handomdraai en je brengt alles op smaak met kappertjes, basilicum en geraspte pecorino. Dit wordt zonder twijfel een klassieker onder de Dagelijkse Kost gerechten.

Ingrediënten

  • 2 paprika
  • 0 olijfolie
  • 2 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 200 g zongedroogde tomaten
  • 1 koffielepel Harissa
  • 2 koffielepel tomatenpuree
  • 125 g ricotta
  • 125 g zure room
  • 500 g pasta
  • 0 zout
  • 400 g kerstomaten
  • 0 peper
  • 0 oregano
  • 3 koffielepel kappertjes
  • 0.5 bussel basilicum
  • 60 g pecorino

Benodigdheden

  • een hakmolen met S-vormig mes

Partners

Bereiding

De pasta

Verwarm de ovengrill op het hoogste vermogen. Verwijder zaden en zaadlijsten van de paprika’s. Snijd ze in stukken en druppel er wat olijfolie over. Leg ze met het vel naar boven 10 tot 15 minuten onder de grill.

Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Stoof ze in een beetje olijfolie.

Trek het vel van de geroosterde paprika’s en doe ze bij de sjalotten. Voeg er de zongedroogde tomaten aan toe en laat mee stoven.

Doe er tomatenpuree en harissa (naar smaak) bij en laat mee stoven.

Schep het mengsel in de hakmolen en mix. Doe er de ricotta en de zure room bij en mix tot een smeuïge tapenade.

Kook de pasta al dente in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Halveer de kerstomaten.

Giet de pasta af maar hou nog wat kookvocht over. Roer de kerstomaten door de warme pasta maar laat ze niet gaar worden. Voeg er de tapenade en een pollepel kookvocht aan toe.

Kruid met flink wat oregano en een snuifje zout en peper. Werk af met kappertjes, gesnipperde basilicum en geraspte pecorino.

tip
Je kunt ook fetakaas gebruiken in plaats van pecorino of spek, tonijn uit blik, olijven of geroosterde pijnboompitten aan de pasta toevoegen.
Romige pasta met ricotta, zure room, paprika en zongedroogde tomaten