Rolladen van konijn met avocadosalade en bbq-mais

Je legt wellicht zelden konijn op de barbecue, maar het mals en mager vlees is uitstekend geschikt om er culinair mee te grillen. Jeroen maakt kleine rolladen van rugfilets, gevuld met gehakt, een plak smakelijke ham en het selderkruid lavas. De feestelijke rol presenteert hij op een salade met avocado en kerstomaat, in het gezelschap van een kolf gegrilde mais. Dit zijn culinaire sterren op hete kolen.

Ingrediënten

  • 4 stuk konijnenrug
  • 250 g gehakt
  • 4 sneetje kookham
  • 100 g ricotta
  • 1 bussel lavas
  • snuifje komijnpoeder
  • peper
  • zout
  • 2 avocado
  • 200 g kerstomaten
  • 200 g bonen
  • 6 eetlepel olijfolie
  • 4 eetlepel balsamico
  • paprikapoeder
  • peper
  • zout
  • 2 maïs
  • olijfolie
  • kippenkruiden
  • zout

Benodigdheden

  • vellen aluminiumfolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De rolladen van konijn met avocadosalade

Doe het gehakt en de ricotta in een mengkom. Meng er een snuif komijnpoeder, een beetje cayennepeper en zout door.

Leg de lappen rugvlees van konijn uitgespreid op je werkblad. Leg het dun flapje buikvlees naar onder toe. Kruid het vlees met wat versgemalen peper en zout.

Beleg elke lap konijn met een (bijgesneden) plak gekookte ham.

tip Voor een meer uitgesproken smaak kan je ook kiezen voor plakken gedroogde ham.

Leg vervolgens een rijtje van blaadjes lavas op de ham en schep er een deel van de gehaktvulling op. (Schik de vulling tegen de filet. Gebruik maximaal 2 eetlepels.)

INFO: Lavas is een groen kruid met een intense seldersmaak. Wie een kruidentuin heeft moet zeker een plek vrijhouden voor deze multi-functionele smaakmaker.

Rol de konijnenrug strak op. Begin te rollen bij de filet. Verpak elke rollade in een vel aluminiumfolie, en span de uiteinden aan, zodat je een strakke zilveren worst overhoudt.

Breng water aan de kook. Verwijder de bladeren die rond de maiskolven zitten en snij de uiteinden bij. Leg de kolven in het water, voeg een klont boter toe en een snuif zout. Kook ze 10 minuten.

Leg de ingepakte rolladen op de hete barbecue. (200°C) Gaar ze gedurende zo’n 15 minuten. Draai het vlees tussendoor eens om.

Meng een scheut olijfolie met wat balsamico, versgemalen peper en wat zout tot een eenvoudige vinaigrette.

Giet de ingeblikte bonen in een zeef en spoel ze onder een straal koud water. Laat de zwarte (of rode) bonen uitlekken. Snij de kerstomaten middendoor.

Snij de rijpe avocado’s in kwarten en verwijder de dikke pit. Trek de dikke schil van de partjes.

Leg op ieders bord een halve avocado, prak de vrucht en verdeel er halve kerstomaten over. Strooi er ook wat bonen bij. Voeg extra smaak toe met een beetje gerookt paprikapoeder, versgemalen peper en grof (zee)zout.

Strooi kippenkruiden over de maiskolven en druppel er een beetje olijfolie over. (Of leg er klontjes boter op.) Grill ze op de barbecue tot ze kleur krijgen.

Verwijder de folie en leg de bleke (maar gare) konijnrolladen op de rooster. Geef ze rondomrond wat kleur en smaak van de houtskoolgrill.

Snij de rolladen in brede plakken, schik ze op de borden met avocado, tomaat en boontjes. Lepel er tenslotte wat balsamicovinaigrette overheen en serveer.

Rolladen van konijn met avocadosalade en bbq-mais