Rolcake met aardbeienconfituur

Jeroen sluit de retroweek af met een heerlijke opgerolde cake met slagroom, aardbeienconfituur en geroosterde amandelschilfers. Zo’n rolcake is een klassieker die tot op de dag van vandaag nog veel zoetebekken kan bekoren.

Ingrediënten

  • 75 g suiker
  • 75 g bloem
  • 3 ei
  • zout
  • boter
  • 1 potje aardbeienconfituur
  • 1 dl slagroom
  • suiker
  • 50 g amandelschilfers

Benodigdheden

  • een keukenmachine met een klopper
  • een keukenweegschaal
  • een fijne zeef
  • een rechthoekige vlakke bakplaat met een (lage) opstaande rand.
  • een vel bakpapier
  • een bakmatje
  • een keukenpenseel

Partners

Bereiding

De biscuit

Weeg alle ingrediënten zorgvuldig.
Doe de juiste hoeveelheid suiker in de mengkom van de keukenmachine.
Voeg de eieren toe en laat de machine op een stevige snelheid draaien. Voeg tussendoor een snuifje zout toe. Blijf het mengsel kloppen tot het een luchtige bleke egale massa is.
Weeg tussendoor de juiste hoeveelheid patisseriebloem. Zeef de bloem, zodat er geen enkel klontertje in zit.
Giet de bloem bij het luchtige eiermengsel en laat de machine nog even draaien, tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Wrijf de bakplaat in met een klontje boter. Leg erbovenop een groot vel bakpapier. (Het papier moet ook de randen bedekken.) De boter kleeft het papier aan de bakplaat.
Strijk het papier zo glad mogelijk. Roer nog even door het luchtig beslag en schep het op de bakplaat. Kantel de bakplaat tot het laagje beslag zich verspreid heeft over de hele oppervlakte van de plaat.
Bak het beslag tot een biscuit in de hete oven van 200°C. Er is slechts een korte baktijd noodzakelijk. Haal de biscuit uit de oven zodra het een licht goudbruin kleurtje krijgt. (Reken een baktijd van 7 tot 10 minuten, afhankelijk van je oven.)

De afwerking

Schenk de slagroom in een mengkom en voeg wat suiker toe. Klop de gezoete room luchtig en stevig. Gebruik een hoeveelheid suiker naar persoonlijke smaak.
Neem het vel bakpapier uit de ovenschaal, draai het gebak om op bv. een bakmatje. Verwijder zeer voorzichtig het vel bakpapier. Laat de oven opstaan.
Strooi amandelschilfers in de bakplaat en strooi er een dun laagje suiker overheen. Rooster de amandelen goudbruin in de hete oven. Neem regelmatig een kijkje, want de noten kunnen snel verbranden. Hou de gekleurde schilfers nadien opzij.
Schep een flinke portie aardbeienconfituur op de biscuit. Bestrijk ¾ van het gebak met een laagje van de confituur.
Spatel vervolgens een dun laagje slagroom bovenop de confituur.
Rol de cake voorzichtig op. Begin bij de (korte) zijde waarop er confituur en slagroom zit. Een deel van de room druk je tijdens het rollen naar voor, waardoor je een mooie rol krijgt, die goed vastkleeft.
Leg de rol gebak op de ‘naad’.
Bestrijk het oppervlak van de rol met een dun laagje kleverige aardbeienconfituur. Gebruik hiervoor een keukenpenseel.
Rol het gebak door de geroosterde amandelen, tot er een egaal laagje nootjes aan vastkleeft. Snij de twee buitenste plakjes cake weg met een vlijmscherp mes. (Druk niet te hard op het mes.)
Serveer de rolcake in dikke plakken, met een kopje troost of thee erbij.
Rolcake met aardbeienconfituur