Rog met kappertjesvinaigrette en aardappelen

Een van Jeroens favoriete vissen is ongetwijfeld rog. Hij bakt de vis krokant in hete boter, eenvoudig maar o zo lekkker. Met een smaakvolle vinaigrette van sjalot en kappertjes, wat frisse salade en aardappelen in de schil is je bord meteen goed gevuld.

Ingrediënten

  • 800 g aardappelen
  • 3 tomaat
  • 1 dl olijfolie
  • 2 sjalot
  • een scheut sherryazijn
  • 1 teen look
  • een scheut witte wijnazijn
  • een scheut water
  • 0.5 kropsla
  • 1 bussel bieslook
  • 0.5 bussel dragon
  • 1 kg roggevleugel
  • peper
  • zout
  • 2 eetlepel appelkappers
  • enkele ansjovisfilets
  • grof zout
  • enkele klontjes boter

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Bereiding

Spoel de aardappelen en kook ze gaar in de schil in gezouten water.

Snijd het kroontje van de tomaten en maak een kruisvormige inkeping. Dompel de tomaten 15 seconden onder in kokend water. Spoel ze daarna meteen af onder koud stromend water.

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een steelpannetje.

Snipper de sjalotten fijn. Snijd 1,5 sjalot in reepjes en doe ze bij de warme olijfolie. Snijd de rest heel fijn en doe het samen met een scheut sherryazijn in een grote mengkom.

Giet een scheut witte wijnazijn en een scheut water bij de warme olie met sjalot. Rasp er een teentje look bij.

Spoel de salade, scheur de bladeren in stukken en leg ze bovenop de sjalot met azijn in de mengkom. Mengen doe je pas vlak voor het serveren.

Snijd de dragon en de bieslook fijn en strooi ze bovenop de salade.

Snijd het grote stuk kraakbeen van de roggevleugel en verdeel het grote stuk vis in vier porties. Kruid de vis met peper en zout.

Smelt flink wat boter in een pan en bak de stukken vis krokant aan beide kanten.

Pluk de steeltjes van de kappertjes en snijd ze fijn. Snijd ook een paar ansjovisjes fijn. Doe ze bij de vinaigrette.

Pel de tomaten, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes (brunoise). Roer ze onder de vinaigrette. Kruid met peper en zout.

Snijd de dragon en de bieslook fijn en doe ze ook bij de vinaigrette.

Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn.

Besprenkel de salade met een scheutje olijfolie en roer alles onder elkaar.

Serveer een stuk krokant gebakken rog met de frisse salade, snijd een paar aardappelen open en strooi er wat grof zout en een klein klontje boter over. Werk af met de kappertjesvinaigrette. Smakelijk!

Rog met kappertjesvinaigrette en aardappelen