Rodekooltaart met appelen en spek

Rodekool heeft meer in zijn mars dan je denkt. Hou de klassieke combinatie met zwarte pens voor een andere keer. Vandaag verwerken we deze typische wintergroente in een hartige taart met appel en spekblokjes.

Ingrediënten

  • 150 g boter
  • 110 ml water
  • 400 g bloem
  • 0.5 koffielepel zout
  • boter
  • 3 ajuin
  • 0.25 rodekool
  • 1 dl rode wijn
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 3 kruidnagels
  • 10 jeneverbessen
  • 50 g bruine suiker
  • een scheutje rode wijnazijn
  • 2 Jonagold appel
  • 400 g gezouten spek
  • zout
  • 1 eierdooier
  • een scheutje melk

Benodigdheden

  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
  • een mandoline
  • vershoudfolie
  • een thee-ei (van roestvrij staal)
  • een grove rasp
  • een taartvorm (diameter ongeveer 20 cm)
  • een deegrol

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Het deeg

Doe de boter met het water in een steelpan en verwarm op het vuur tot de boter gesmolten is.

Doe de bloem en het zout in de mengkom van de keukenmachine. Roer er de gesmolten boter door. Kneed tot een elastisch deeg met de keukenmachine.

Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het minstens een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

De vulling

Smelt een klont boter of smout in een ruime stoofpot.

Pel de uien en snijd ze fijne ringen. Stoof ze in de boter.

Rasp er de rodekool bij. Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik een mandoline.

Bevochtig met de rode wijn. Zet het deksel al even op de stoofpot.

Vul intussen een thee-ei met verse tijm, laurier, kruidnagel en jeneverbessen. Leg de kruidenmix in de pot.

Doe er de bruine suiker en een scheutje rode wijnazijn bij.

Schil de appelen. Rasp ze met een grove rasp bij de rodekool. Zet het deksel terug op de pot.

Snijd het spek in blokjes. Bak ze in een pan met wat boter.

De taart

Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem.

Haal het deeg uit de koelkast. Rol het deeg uit met een deegrol.

Leg het deeg in de vorm en duw de randen goed aan. Haal overtollig deeg weg. Dit gebruiken we later als deksel op de taart.

Doe de gebakken spekblokjes bij de rodekool. Haal het thee-ei met kruiden uit de pot.

Breng extra op smaak met een snuifje zout.

Schep de rodekoolvulling in de taartvorm met het deeg.

Rol het resterende deeg uit en leg het als deksel op de vulling. Druk de randen aan met een vork.

Maak met een scherp mesje kleine insnijdingen in de bovenkant van de taart. Zo kan er tijdens het bakken wat stoom ontsnappen.

Klop de eierdooier los met een scheutje melk. Bestrijk er de bovenkant van de taart mee.

Bak de taart 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Ontvorm de warme taart. Werk voorzichtig en leg de taart omgekeerd op een groot plat bord. Tuimel ze nadien op een tweede bord of een serveerschotel.

Snijd in taartpunten en serveer eventueel met een toef waterkers.

Rodekooltaart met appelen en spek