Rode vruchten uit de oven met meringue

Dit is een zeer eenvoudig dessert dat er tegelijk best chic uitziet. In de ovenschaal tref je drie lagen aan: onderaan een compote van (diepgevroren) rood fruit, met daarbovenop een laag broodpudding met vanille en zachte meringue. Serveer dit dessert warm.

Ingrediënten

  • 450 g rood fruit
  • 120 g brood
  • 320 g suiker
  • 5 dl melk
  • 2 ei
  • 1 vanillestokje

Benodigdheden

  • rode vruchten uit de oven met meringue

Partners

Bereiding

Rode vruchten uit de oven met meringue

Doe het diepgevroren fruit in een pot of pan. Schep er 100 gram suiker bij en breng het fruit aan de kook op een zacht vuur. Roer regelmatig, zodat het fruitmengsel niet aanbrandt.

Laat de rode vruchtencompote pruttelen tot ongeveer de helft ingekookt is.

Doe de melk in een tweede pot en breng ze tot tegen het kookpunt.

Snij intussen de vanillestok overlangs in twee en schraap er de zwarte zaadjes uit. Meng ze met de garde door de melk. Voeg ook de lege peul toe, zodat ze smaak kan afgeven.

Neem twee mengpotten en scheid de eieren. Voeg 110 gram suiker toe aan de dooiers en kluts de beide met de garde. Bewaar het eiwit om er later meringue van te maken.

Snij het brood in brede sneden.Verwijder de korsten en verdeel het broodkruim in blokjes.

Strooi de stukjes brood in het mengsel van eigeel en suiker.

Verwijder de vanillepeul uit de hete melk. Schenk ze over het mengsel van dooiers, suiker en broodkruim.

Roer met de garde tot je een egale broodpap verkrijgt.

Verwarm de oven voor tot 160°C.

Schep de dikke compote van rood fruit in een ovenvaste schaal en strijk het oppervlak glad.

Giet de dikke broodpap over de laag zoet fruit. Schuif de schotel in de oven van 160°C en bak de bereiding 50 tot 60 minuten.

Neem de eiwitten erbij en doe ze in de mengpot van de keukenmachine. Gebruik de klopper en laat de machine draaien.

Weeg ondertussen 110 gram suiker af en schep de korrels bij het eiwit.

Laat de machine draaien tot je een stevig en hagelwit schuim overhoudt.

Spatel het eiwitschuim in pieken bovenop het gebakken dessert.

Schuif de schotel nog kort onder de hete ovengrill. In geen tijd krijgt het eiwitschuim een aantrekkelijk laagje kleur.

Serveer het dessert warm.

Rode vruchten uit de oven met meringue