Rode poon met parelcouscous, fijne groentevinaigrette en rucola

De rode poon is momenteel op z’n best. De vis is ook bekend als de ‘knorhaan’, omdat hij een knorrend geluid zou maken op de bodem van de zee. Dankzij zijn vaste structuur en uitgesproken smaak die aanleunt bij de smaak van garnalen, is hij geliefd door heel wat Vlaamse chefs. 

 

De kruidige parelcouscous en lauwe groentevinaigrette geven dit gerecht een Oosterse tint.  

 

Ingrediënten

  • 1 liter groentebouillon
  • 1 flinke snuif kurkumapoeder
  • 1 flinke snuif currypoeder
  • 1 flinke snuif komijn
  • enkele takjes tijm
  • enkele laurierblaadje
  • peper
  • zout
  • 250 g parelcouscous
  • 3 tomaat
  • 5 stengel selder
  • 0.5 courgette
  • 0.5 rode paprika
  • 1 sjalot
  • olijfolie
  • een scheut sherryazijn
  • een scheutje water
  • 600 g rode poon
  • 1 klont boter
  • enkele blaadjes rucola
  • 200 g fetakaas

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Warm de groentebouillon op en breng op smaak met de kurkuma, currypoeder, komijn, enkele takjes tijm, enkele blaadjes laurier, peper en zout.

Kook de parelcouscous gaar in de gekruide groentebouillon.

Emondeer de tomaten, pel ze en haal de zaadjes eruit. Snijd het vruchtvlees van de tomaten verder in blokjes. Doe de blokjes tomaat in een mengkom.

Snijd de stengels selder, de courgette en de paprika in blokjes (brunoise). Voeg toe aan de mengkom met tomatenblokjes, gevolgd door een fijngesnipperde sjalot.

Laat de parelcouscous uitlekken als hij gaar is.

Laat een ruime pan met een flinke scheut olijfolie opwarmen op het vuur. Stoof de helft van de fijngesneden groenten in de hete olie.

Breng de andere helft van de groenten in de mengkom op smaak met een flinke scheut olijfolie, sherryazijn, peper en zout. Voeg er ook een scheutje water aan toe. Meng het geheel onder elkaar.

Voeg de parelcouscous toe aan de stovende groenten en laat het geheel verder garen op een zacht vuur.

Snijd de graten uit de vis. Kruid de stukken met peper en zout.

Zet een pan met olijfolie op het vuur. Bak de stukken vis in de hete olie en duw ze goed aan. Voeg er een klontje boter aan toe.

Serveer de couscous met groenten op een bord. Leg er een stukje vis bij en schik er wat rucola bovenop.

Werk het bord af met de gemarineerde feta en de zelfgemaakte groentevinaigrette.

Rode poon met parelcouscous, fijne groentevinaigrette en rucola