Risotto met rode ui, prei en Belgische geitenkaas

Risotto komt uit het noorden van Italië waar ze het afwerken met een flinke klont boter. Jeroen maakt een vegetarische versie met prei en rode ui.

Ingrediënten

  • 6 dl groentebouillon
  • boter
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 240 g risottorijst
  • tijm
  • laurier
  • 2 stronken prei
  • 1 rode ui
  • peper
  • zout
  • 50 g spinazie
  • 50 g kervel
  • 1 bussel waterkers
  • boter
  • 200 g geitenkaas
  • peper
  • zout
  • balsamicoazijn
  • olijfolie

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De risotto

Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel groentebouillon te maken vind je hier.

Smelt een klont boter in een hoge pan of kookpot.

Pel en snipper de sjalot. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen fijn en plet met een mes. Stoof de sjalot en de knoflook in de boter.

Doe er de rijst bij en roer om.

tip Risotto moet gaar maar niet overgaar zijn. Gebruik altijd speciale rijst voor risotto zoals Vialone Nano en gebruik 2/3 bouillon op 1/3 rijst. Roer de rijst niet meer om als je de bouillon hebt toegevoegd. Laat hem garen op een zacht vuur onder deksel.

Giet de volledige hoeveelheid warme bouillon bij de rijst. Roer niet om.

Leg enkele blaadjes laurier en een paar takjes tijm bij de risotto en laat garen onder deksel. Roer niet.

Smelt een klontje boter in een pan.

Maak de prei schoon en snijd het wit in stukken. Stoof de prei in de boter.

Pel de rode ui en snijd hem in partjes. Stoof de ui met de prei. Doe een scheutje water bij de groenten en kruid met peper en zout. Rits de blaadjes van een paar takjes tijm en strooi ze over de prei en de ui. Laat garen en karamelliseren onder een deksel op een matig vuur.

De salade

Was de spinazie, de kervel en de waterkers. Laat ze uitlekken in een vergiet.

Meng goed.

De afwerking

Vis de kruiden uit de risotto en roer de rijst om. 

Doe een klontje boter en de geitenkaas bij de rijst. Meng tot de boter en de kaas gesmolten is. Kruid met peper en zout. Voeg eventueel wat bouillon toe als de risotto te droog is.

Meng de groene salade met een likje balsamico en wat olijfolie. Kruid met een snuifje zout.

Serveer de risotto met de gestoofde groenten en de salade. Brokkel er eventueel nog wat geitenkaas over.

Risotto met rode ui, prei en Belgische geitenkaas