Risotto met rapen, oesterzwammen en groene kool

Met risotto kun je echt alle kanten op. Probeer een keer deze vegetarische versie met heerlijke herfstgroenten. Een hartverwarmende maaltijd voor een gezellige herfstavond.

Ingrediënten

  • 1 groene kool
  • zout
  • een snuif bicarbonaat
  • 5 raap
  • 6 dl groentebouillon
  • boter
  • 1 ajuin
  • 2 tenen knoflook
  • 240 g risottorijst
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 200 g oesterzwam
  • een takje rozemarijn
  • peper
  • nootmuskaat
  • 80 g pecorino

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Haal de bladeren van de groene kool en verwijder de harde nerven. Snijd de kool in stukken.

Breng water met een snuifje zout en een snuif bicarbonaat aan de kook in een kookpot. Kook de kool kort.

tip Het bicarbonaat zorgt ervoor dat de kool mooi groen blijft.

Schil de rapen en snijd ze in partjes.

Schep de kool uit het water en laat ze uitlekken in een vergiet. Kook de rapen kort in hetzelfde water.

Schep de raapjes uit het water en laat ook uitlekken.

Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf bouillon te maken vind je hier.

Smelt een klontje boter in een hoge pan.

Pel en snipper de ui. Stoof hem in de boter.

Kneus en pel de helft van de knoflook. Snipper de teen fijn en plet met een mes. Doe de pulp bij de ui.

Doe er de risottorijst bij en roer om. Laat even mee stoven.

Giet de warme bouillon bij de rijst. Gebruik altijd twee maten bouillon voor één maat rijst. Leg er de tijm en laurier bij. Zet een deksel op de pan en laat de risotto garen op een zacht vuur. Roer de rijst niet om. Als je dat wel doet, komt er zetmeel vrij en loop je de kans dat de risotto aanbrandt.

Smelt een klont boter in een tweede pan.

Scheur de oesterzwammen in stukken en bak ze in de boter. Doe er rozemarijn bij.

Kneus en pel de resterende knoflook. Snipper de teen fijn en plet met een mes. Doe de pulp bij de oesterzwammen.

Bak de rapen met de oesterzwammen. Snijd de groene kool wat fijner en bak ze met de rest van de groenten.

Kruid de groenten met peper, zout en nootmuskaat.

Roer de rijst om als hij gaar is. Voeg er een klontje boter aan toe en rasp er de pecorino (of parmezaan) bij. Meng goed en voeg eventueel een klein scheutje bouillon toe als de risotto te droog is.

Schep de groenten door de rijst en breng eventueel op smaak met extra peper.

Risotto met rapen, oesterzwammen en groene kool