Rijstsalade met gerookte makreel, avocado en cocktaildressing

Er zijn redenen genoeg om op het laatste nippertje een pot plezier op de tafel te zetten. Deze rijstsalade vraagt geen te lange bereidingstijd, en bovendien is het gerecht ook ideaal om mee te nemen naar het werk. Dan wordt die lunchpauze ook extra plezant.

Ingrediënten

  • 300 g rijst
  • 1 makreel
  • 3 tomaat
  • 1 pompelmoes
  • 1 avocado
  • 1 bussel rucola
  • bladpeterselie
  • 150 g maiskorrels
  • 2 ei
  • grof zout
  • peper
  • 4 eetlepel mayonaise
  • 3 eetlepel yoghurt
  • 2 eetlepel ketchup
  • whisky
  • Tabasco

Benodigdheden

  • rijstsalade met gerookte makreel
  • avocado
  • cocktaildressing

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De rijstsalade met makreel

Kook de rijstmengeling van witte en wilde rijst gaar. Volg de kookinstructies die op de verpakking staan.

Giet de rijst af en laat de kookbuiltjes afkoelen en uitlekken. Een klein restje vocht houdt de rijst wel extra sappig.

Snij de kookbuiltjes open en stort de rijst in een ruime serveerschaal.

De tomaten smaken des te beter als je ze ontvelt. Bovendien geeft dit een meerwaarde aan het gerecht. Ook de eieren krijgen een heet bad. Breng dus een potje met water aan de kook.

Tomaten emonderen is eenvoudig. Maak twee ondiepe en gekruiste insnijdingen in het topje van elke tomaat.

kookvraag Emonderen

Dompel ze 12 tellen onder in het kokende water en spoel de tomaten vervolgens onmiddellijk onder koud stromend water.

Kook de eieren nèt-niet-hard in het borrelende water. Reken hiervoor 8 tot 9 minuten kooktijd. Koel ze nadien af in ijskoud water.

Ontvel intussen de tomaten en snij ze in kwartjes. Snij met een scherp mesje de zaadlijsten uit elk stukje tomaat.

Snij de stukken vruchtvlees van de tomaten in reepjes van zo’n halve centimeter breed. Strooi de stukjes tomaat over de schaal met afgekoelde rijst.

Snij de avocado middendoor, tegen de dikke pit aan. Open de vrucht en verwijder de grote pit.

Snij de stukken avocado in partjes en verwijder de schil. Als de vruchtvoldoende rijp is, dan kan je de schil er met de hand afstropen.

Snij de stukjes vruchtvlees van de avocado in grove stukken en leg ze in de schaal met rijst.

Schil de pompelmoes met een scherp mesje en snij er de partjes uit met de ‘a vif’ techniek.

tip Versnij de pompelmoes in partjes boven de schaal met rijst. Zo druppelt het vruchtensap meteen in het gerecht. Knijp ook de versneden pompelmoes uit boven de rijstschotel.

Spoel de peterselie en de rucola. Laat het groen goed uitlekken.

Snipper de blaadjes peterselie fijn en strooi ze over de rijst. Zet de rucola nog even opzij.

Laat de maiskorrels uitlekken en strooi ze ook over de rijstschotel. Meng alles voorzichtig tot een kleurige en gevarieerde salade.

Pel de afgekoelde eieren en snij ze in kwartjes. Als alles goed ging dan is de dooier nog een beetje zacht. Strooi over elk partje ei een beetje grof zout (fleur de sel).

Neem de gerookte makreel en trek het visvel eraf. Pluk het gerookte visvlees in zo groot mogelijke stukken van de visgraat.

Controleer het visvlees op achtergebleven dunne graatjes. Van bij het kopstuk tot ongeveer in het midden van de makreel zal je ze aantreffen. Pluk ze voorzichtig weg.

Breek de stukken makreelfilet in hapklare stukken en verdeel ze over de rijstsalade. Maal er een beetje peper over.

De cocktaildressing

Neem een mengschaaltje en schep er de mayonaise in. Verse mayonaise blijft mijn favoriet.
Voeg een flinke toef ketchup toe en enkele druppels rode tabasco.
Werk de saus af met een voorzichtig scheutje whisky. Dit is geen absolute must, maar het geeft het sausje een beetje meer ‘diepgang’.
Meng alles tot een gladde rozige cocktailsaus.

De afwerking

Lepel wat cocktailsaus over de rijstsalade en serveer de rest van de saus er apart bij.
Neem er de rucola bij en strooi de blaadjes sla over de schotel.
Rijstsalade met gerookte makreel, avocado en cocktaildressing